Mad lækker gastro serveret på stentøjstallerken med blomster
Foto:VisitVesterhavet&Flemming Gernyx

Det vilde Vesterhav

Den ene dag viser det tænder og overdøver tordnende alt. Den næste puffer det blidt til småstenene i vandkanten og lyder som en vuggevise. Vesterhavet er det vildeste Danmark, både når det gælder temperament og oplevelser. De ligger der som perler på en snor fra syd til nord for både store og små. 

Hvad enten det gælder surfing over bølgerne, fordybelse i kunst og historie eller du blot sejler med skyerne på ryggen i en solgryde i ”æ havbjerge” – klitterne, der med sin polstring af marehalm hæver sig i bløde kurver langs hele kysten. Fra alle egne og kanter fra Skallingen mod syd til Vedersø Klit mod nord er der lagt an til sensommerglæder og fejring af høsten. En særlig årstid både når det gælder de lokale råvarer og events under åben himmel - som når kronhjortene brølende holder brunstkoncert.

Kunsten at opleve

På vores mange museer bliver du inviteret med på en opdagelsesrejse, hvor fortid og nutid bliver bundet sammen og ruster os til større forståelse for fremtiden. Barske realiteter med uendelig skønhed udtrykt keramisk, på lærred eller opført som nutidig arkitektur i verdensklasse. Besøg det internationale museum FLUGT, tegnet af Bjarke Ingels Group, som formidler de helt universelle følelser, der knytter sig til at være et menneske på flugt. Rejs 1000 år tilbage i tiden og mød Vikingerne. Gå på loppemarked og prøv af om det virkelig passer, at jyderne er et rigtigt kræmmerfolk. Eller gå på vingerne med fynbomaleren Johannes Larsen, hvor han ved Filsø skabte nogle af sine mest kendte fuglemalerier.

Sensommeren er også højsæson for fuld musik i gader, stræder og kirker - for eksempel når der skrues op for volumen ved Late Summer Festival i Hvide Sande. Er du til fest og farver flere dage i træk, kan du tage på Bork Festival, som har et musikprogram som kan få både unge og gamle i sensommer festhumør. Er du til jazzede toner, skal du besøge Stauning Havn. Her omdannes den lille hyggelige lystbådehavn til et mini New Orleans med mindst 30 bands på programmet under Ringkøbing Fjord Jazz Festival

Det vilde Vesterhavskøkken

Vesterhavskøkkenet er livskraft og saft. Overalt har den vilde natur skabt ingredienser til helt unikke smagsoplevelser. Det salte i luften, fiskene i havet og det græssende kvæg på engene. Kronvildtet, der knejser på heden åbne vidder og urterne, der duftende hvisker og små gastronomiske mirakler. Nyd dette slaraffenland, der byder på alt fra buk over bål til smagen af vild mad med skvalderkål – eller du kan selv gå i køkkenet og sove godt bagefter i en shelter. Overalt kan du blive inspireret lokalt i de bugnende gårdbutikker og specialbutikker med sprøde grøntsager, oste, æg og friskslynget honning.

Anmelderroste restauranter og små strandcafeer

Du kan både blive forkælet på højt niveau eller blot nyde et enkelt måltid i godt selskab. Gourmet restauranter, strandcaféer og landevejskroer er strøet ud med rund hånd langs hele kysten. Lige som det pulserende byliv med shopping, heller ikke mangler som afveksling til sol, vand og strand. Kom og gør din egen fangst, når de friske fjordrejer og pighvaren lander i den tidlige sommer.

VESTKYSTKULTUREN

Hvad er Vestkystkulturen? Det er stedbundne, lokale oplevelser, som er værd at køre efter. En uniqueness og drivkraft, som bunder i de givne forhold og ambitionen om at skabe noget ”herude vestpå”.  I serien herunder er det lokale, der sætter ord på, hvad vestkystkulturen er for dem. Du kommer både tættere på dem og alt det, der gør Vesterhavet og vores område til noget helt særligt. 

”Don’t be a tourist. Be an explorist.”
 

Ferie ved Vesterhavet

Mere end 80% af dem, der én gang har besøgt vesterhavet, vender tilbage. Måske er det heden, hvor klokkelyngen slynger sig så langt øjet rækker? Måske er det roen i plantagerne, hvor træernes rødder holder landet fast? Måske er det klitterne, der tegner sig som bløde puder mod himlen? Det kan også være hele atmosfæren, hvor alle gør sig umage med at passe på naturen, og hvor alle er velkomne. Også de firbenede venner. En gæstfrihed, som har gjort Vesterhavet til det sted, hvor danskerne helst vil holde ferie.