Det vilde Vesterhav

Den ene dag viser det tænder og overdøver tordnende alt. Den næste puffer det blidt til småstenene i vandkanten og lyder som en vuggevise. Vesterhavet er det vildeste Danmark, både når det gælder temperament og oplevelser. De ligger der som perler på en snor fra syd til nord for både store og små. Hvad enten det gælder surfing over bølgerne, fordybelse i kunst og historie eller du blot sejler med skyerne på ryggen i en solgryde i ”æ havbjerge” – klitterne, der med sin polstring af marehalm hæver sig i bløde kurver langs hele kysten. Fra alle egne og kanter fra Skallingen mod syd til Vedersø Klit mod nord er der lagt an til sensommerglæder og fejring af høsten. En særlig årstid både når det gælder de lokale råvarer og events under åben himmel - som når kronhjortene brølende holder brunstkoncert.

Kunsten at opleve

På vores mange museer bliver du inviteret med på en opdagelsesrejse, hvor fortid og nutid bliver bundet sammen og ruster os til større forståelse for fremtiden. Barske realiteter med uendelig skønhed udtrykt keramisk, på lærred eller opført som nutidig arkitektur i verdensklasse. Besøg det nyåbnede internationale museum FLUGT, tegnet af Bjarke Ingels Group, som formidler de helt universelle følelser, der knytter sig til at være et menneske på flugt. Rejs 1000 år tilbage i tiden og mød Vikingerne. Gå på loppemarked og prøv af om det virkelig passer, at jyderne er et rigtigt kræmmerfolk. Eller gå på vingerne med fynbomaleren Johannes Larsen, hvor han ved Filsø skabte nogle af sine mest kendte fuglemalerier.

Sensommeren er også højsæson for fuld musik i gader, stræder og kirker - for eksempel når der skrues op for volumen ved Late Summer Festival i Hvide Sande. Er du til fest og farver flere dage i træk, kan du tage på Bork Festival, som har et musikprogram som kan få både unge og gamle i sensommer festhumør. Er du til jazzede toner, skal du besøge Stauning Havn. Her omdannes den lille hyggelige lystbådehavn til et mini New Orleans med mindst 30 bands på programmet under Ringkøbing Fjord Jazz Festival

Smag på det vilde Vesterhavskøkken

Vild og farverig folder naturens sig ud og nærer ikke bare vores mentale sundhed og gode humør. Alt fra jorden, luften og havet lægger sig også godt i maven. Bliv selv en del af det vilde Vesterhavskøkken på en sanketur efter svampe eller lær kunsten selv at fange krebs. Overalt på markeder og i gårdbutikkerne kan du smage, hvad de små lokale producenter har forædlet af specialiteter – lige fra most til ost og til vestjysk whisky. I køkkenerne på de mange cafeer og anmelderroste restauranter tilberedes retterne fra bunden og med stor respekt for de lokale råvarer – ofte serveret i selskab med sæsonens fisk eller skaldyr. Vesterhavskøkkenet er alle årstiders kærlighedserklæring til havet, hvor dagens fangst hver morgen landes og skriver sig ind på menuerne.

Fem vindsurfere ude på vandet

WATERZ

Festival og vandsport på højt plan

Foto: WATERZ