Koncert på scenen i Mariehaven

Skovlund og Ansager

Foto: Mariehaven

Oplev charmerende Skovlund og Ansager.

Lidt nordøst for Varde ligger de to byer; Skovlund og Ansager. Naturen omkring med marker, gårde og et rigt dyreliv kan hurtigt passere forbi, men her er der god grund til at sænke farten, og gøre stop i begge byer.

Den hyggelige by, Skovlund med dens omkring 535 indbyggere og opland. Nær bymidten findes byparken med skov, sø og bålplads samt en grillhytte. Byparken har en sikker legeplads, hvor børnene kan lege og boltre sig. De voksne kan slå sig ned og få et hvil på de omkringstående bordebænke. Her er oplagt at spise jeres medbragte madpakker og varme kaffe eller te. I parken finder I også petanquebaner og kroketbaner med klubhus. Hele parken, legepladsen og banerne støder op til idrætsanlægget, som er højt værdsat af indbyggerne.

En anden naturperle, som I bør besøge, er Gulddalslund Plantage, der ligger 4 km nord for Skovlund. Her er det oplagt at medbringe madpakker og en god kop varm kaffe ved ’Børges Sø’. Her finder I også en stor og indbydende bålhytte med plads til op til 16 personer.  

Hop på cyklen og tag turen til den nærliggende by; Ansager. Der er nemlig sti hele vejen dertil.

Ansager er en større sydvestjysk landsby med godt 1300 indbyggere. Byen er kendt som højborg for musikkulturel innovation og udfoldelse. Her er et spændende og indbydende kultur- og bymiljø. Så ligger det tilmed i et enestående oplevelsesrigt naturområde. Byens identitet og særkende fremmer det gode liv og styrker antallet af besøgende, bosætningen og erhvervslivet.

’Vildt med Vilje’ lever i bedste velgående i og omkring Ansager Søpark og langs Ansager Å. Her kan I gå ture rundt om de tre søer, der tidligere blev brugt til dambrug, men som nu indeholder et rigt dyreliv under vand. På store dele af området får blomster og græs lov til at vokse frit.

I centrum af byen finder I Ansager Kirke, der er fra 1200-tallet. Kirken er bygget i romansk stil og i 1775 blev kirketårnet med spir tilføjet.

Der er en særlig naturlig stemning omkring Ansager og det naturliv, der er her. I får mulighed for at snuse og sanse naturen på en helt særlig måde. Specielt Stemmeværkpladsen i Ansager er et besøg værd. Pladsen ligger tæt på Kyst-til-Kyst stien, og her har I mulighed for at overnatte, tilberede jeres friskfangede fisk over bål og få en naturoplevelse i ægte outdoor-stil.

Lidt udenfor byen ligger Ansager Plantage. Trækronerne, den friske luft og den naturlige ro finder I her. Hvad end det skal fart over feltet på de anlagte MTB-stier, som både udfordre de øvede (rød sti) og nybegynderne (blå sti) eller tempoet skal ned på de mange anlagte vandrestier, så har plantagen plads til det hele. Med en medbragt madpakke i tasken, varm kaffe på kanden og lege glade børn kan I slå jer ned ved legepladsen, der ligger midt i plantagen.

Hvis I er mætte af natur, men mangler at fylde maven. Så er Vingården i Ansager et skønt lille sted at besøge. Her er der ofte live musik på den lille scene, og I kan nyde vin, mad eller en god kop kaffe. Vingården ligger sammen med Mariehaven, som er et skønt spillested, og hvor der året rundt er mange store og små koncerter. Det er også her at programmet Sommersang på DK4 afholdes og optages. I finder listen over navne der kommer og spiller på deres hjemmeside. I Mariehaven finder I det hyggelige spisested; Restaurant Galleriet. Her kan I nyde frokost, eftermiddagskaffe og spise til aften – ofte med dejlig musik fra Mariehaven i baggrunden.

Måske skal aftenen slutte i et roligt tempo og med lidt sødt. Så kan I gå turen rundt om Kvie Sø , som har to vandreruter. Den ene går rundt om søen og den anden går også rundt om den tilstødende mose. Efter gåturen kan I snuppe en lun og lækker pandekage fra Pandekagehuset. De hollandske pandekager og belgisk øl, er specialiteterne I finde her.

Lige inden I rammer puden i sengen på Solvang Apartments, skal I huske at sige vinke og sige godnat til de over 110 malkekøer, som også bor på den moderne bondegård. Her kan I komme helt tæt på landbruget og dyrene, og se hvordan et moderne landbrug fungerer. I kan spise jeres medbragte mad og spille en gang bordtennis, bordfodbold og andre spil i den gamle hølade.