En ny analyse viser, at både kyst og naturoplevelser og de mere klassiske kulturoplevelser vægter højt hos Destination Vesterhavets gæster.

Påske, pinse og forår ved Vesterhavet

Foto: Mike Bink

Det livskraftige Vesterhav.

Forårshavet ruller ind

Atter rider Vesterhavet på en bølge af håb. Atter går vi mod lysere tider, hvor gråt og brunt landskab forvandles til lysegrønt. Atter vender trækfuglene tilbage og gør solen sort af stære ved Vadehavet og grå af gæs ved Tipperne. Snart begynder fugleliv, flora og fauna langsomt at folde sig ud. ”Et botanisk mirakel” hvilket Filsø tæt på Henne Strand rent faktisk bliver kaldt. Søen der ellers havde været helt inddæmmet til landbrugsjord, men som i 2012 blev genetableret og er i dag et yndet udflugtsmål for alle, der elsker livskraftig natur og stille stunder i et fugletårn. Fra syd ved Skallingen til nord ved Vedersø Klit er Vestkysten ved at børste vinteren af sig og sætte borde og bænke ud til gæster. Forårslyset er ved at få magt over kyst og klitter. Oplevelser venter for både store og små.

Forår i Vesterhavskøkkenet

Vesterhavskøkkenet er en lang historie om landskabernes forandring gennem tiderne, hvor det salte hav, den stride vestenvind og de store vidder har bragt mad på bordet med en helt særlige smag. Gennem århundreder har fisk hængt til tørre i stimer. En flynder bliver til en tørret bakskuller og fladfisken ising bliver til dabs. Glæd dig til Dabsens Dag i Hvide sande i det sene forår. Og så er der ikke mindst den legendariske Sildefestival ved Hvide Sande Havn den sidste weekend i april. Du kan selv deltage i konkurrencen om at fange flest sild, men du kan også bare deltage i festen ved at nyde godt af kokkenes smagsprøver og synge med på sange om sild. Vesterhavskøkkenet er også lammesteg, rogn og spirende grønt. Velbekomme.

Påske på vestjysk

En påskeferie ved vestkysten kan byde på lidt anderledes traditioner, end I måske er vant til. Her laver man ikke gækkebreve, men bindebreve. Her går man ikke på jagt efter hønseæg, men fiskeæg. Det hele foregår på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, som står klar til at tegne og fortælle. I kan også tage til Bork Vikingehavn og hænge ud med vikingerne, mens de brænder kar og potter og laver mad over bål. I museet Tirpitz ved Blåvand ligger store attraktioner skjult under sandet. Tag med på en tidsrejse, der starter hos mammutterne. Bliv stum af beundring i skatkammeret, der rummer én af Europas fineste ravsamlinger. Og hør mere om Tirpitz-bunkerens historie fra 2. verdenskrig. Bagefter kan I lade det hele synke ind med lidt godt i museets café.

Dig, mig og vi to

Trænger I til at give hinanden tid og sætte hverdagen på pause, tager hele vestkysten imod med åbne arme. Den helt særlige natur med langstrakte enge, havets horisont sat på uendelig og de mange hyggelige købstæder har alt, hvad hjertet kan begære. Indtag landskaberne på hesteryg fra Filsø eller på en af de mange smukt udvalgte cykelruter eller vandreture. Eller hvad med at komme helt væk og tilbage i sin egen krop med et Yoga Retreat på DANCAMPS Nordsø? Gælder det to lys på et bord, er der dækket op med gourmet tryllerier på Restaurant Nordic i latinerkvarteret i Ringkøbing eller med lækker brasseristemning i første klitrække på Høfde4 i Blåvand. Vestkystens mange feriehuse, legendariske badehoteller og små kroer står klar med nøglerne til et fantastisk ophold.