Flyver - Anden Verdenskrig

Anden Verdenskrig & Vestkysten

Foto: Rodrigo Rodriguez

I 1939 bryder Anden Verdens krig ud, og fra d. 9. april 1940 til d. 5. maj 1945, er Danmark besat af nazisterne.

Under Anden Verdenskrig blev der opført mange bunkere langs hele Vestkysten. Disse rå betonkonstruktioner har siden krigen stået på strandene som en påmindelse om en anden tid. Fra bunkerne blev der skudt mange fly ned, og der findes derfor flere flyvergrave i område.

Under Danmarks besættelse var der ca. 100.000 tyske soldater i landet, og frem til d. 29. august 1943 havde Danmark en samarbejdspolitik med tyskerne. Men efter augustoprøret trådte regeringen tilbage, hvilket forstærkede modstandskampen, og det tyske sikkerhedspolitis fremgangsmåder blev desværre mere brutale. I Danmark deltog ca. 85.000 personer i større eller mindre grad i modstandsbevægelsen, og her i området havde modstandskampen en særlig markant stemme i forfatteren Kaj Munk. Han var 1 ud af 102 danske modstandsfolk, som blev henrettet, og i dag fungerer hans hjem i Vedersø som et museum. Der er også rejst mindesmærker i Varde og Torsted for andre modstandsfolk som omkom under krigen.

Under og efter krigen kom mange tyske flygtninge til området. Der var ca. 200.000 tyske flygtninge i Danmark, heraf 35.000 i Oksbøl lejren.