En bro over så og madpakkehus

Tistrup

Foto: Karsten Madsen

Besøg charmerende Tistrup, Horne, Sig og Hodde.

Omkring 15 km nordøst for Varde finder du den lille stationsby, Tistrup. Villavejen, den gennemgående hovedvej og de snoede stier former by. Et lille sted for nogle, men her mærker man med det samme hvor meget fællesskabet fylder og samler byens indbyggere.

Tæt på stationen ligger anlægget, som er en lokal perle, der er skænket af sognefogeden, Niels M. Petersen i 1932. Rundt omkring i anlægget er der små bænkesæt, hvor du kan holde et hvil og nyde den smukke natur. Madpakkehuset, der kan rumme op til tolv personer, har en grillplads tilknyttet. Mad, der bliver lavet og nydt i naturen, smager ofte bedre. Hvis legelysten er stor hos de små, så er legepladsen i Tistrup et oplagt sted at tage hen. Her er der plads til leg med en masse spændende aktiviteter; sansegynge, vippe og sandkasse. Nyd jeres medbragte madpakker ved det overdækkede borde-bænkesæt. På vej ud af byen kan I slå et smut forbi den smukke romanske kvaderstenskirke, der formentlig er opført i 12. hundrede tallet.

Lad blikket vandrer og tag på besøg på JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum. Her udstilles kunsthåndværk, skulpturer og billedkunst. Der er skiftende særudstillinger fra Vestjyllands Kunstmuseums store arkiv, så der er mulighed for et gen-besøg og lade sig inspirere af forskellige kunstnere og deres værker. Hvis farver, kompositionerne og formerne gjort jer sultne og tørstige, så kan I nyde en forfriskning i museets café’s fine udvalg af kaffe, kage og sodavand. Efter en hektisk dag med leg, masser af kunstneriske indtryk og en dejlig tur rundt i anlægget, kan I have brug for at komme helt ned i gear. Sauna Wellness i Tistrup byder indenfor til ro, afslapning og wellness i smukke omgivelser og rammer. Prøv deres finske og russiske sauna, hvor saunaen er 80-120 grader varm og fugtigheden er max. 25 procent. Det gør det nemmere at nyde varmen i længere tid, og hjælper til at udrense kroppen. Slut af med en behagelig kropsmassage og prøv deres saunahonning som er en bodyscrub, der fjerne døde hudceller og efterlader huden silkeblød.

Byen Sig, der ligger tæt på både Tistrup og Varde rummer skjulte skatte fra fortiden, som er et besøg værd. Faktisk er der fundet fortidsminder der stammer fra før år 1461. Et af de større fund er Knubholm Ruin, som ligger nordvest for Karlgårde Sø, og er dateret til omkring 1373 og var dengang i Valdemar Atterdags eje. I dag er der ikke meget af se af de mange borge og bygninger fra dengang, men ved luftbilleder kan man se omridset af de mange bygninger. En bygning, der stadig fungerer den dag i dag, er Nørholm Gods. Godset er fra omkring samme tid som Knubholm Ruin, og omkring den ligger Nørholm vandmølle  og det idylliske naturrige omkring Nørholm Gods. Karlsgårde Sø der ligger tæt på Sig har et fantastisk naturliv og en masse spændende aktiviteter omkring søen for både børn og voksne. Her kan I besøge Karlgårde Værket, som er Danmarks næststørste elproducerende vandværk. Hvert år bliver der afholdt Karlsgårdedagen, hvor frivillige fra Sig og omegn viser og fortæller om området, byen og hvad foreningerne har at byde på.

Hodde er en lille landsby der ligger omkring 5 km syd øst fra Tistrup og 15 km nord øst fra Varde. Denne lille by byder på gamle historier fra den gamle Hodde skole med stråtag. Skolen blev oprettet i 1831 og fungerede indtil 1955. Lige ved skolen ligger Hodde Kirke, som også er et smukt besøg. Hodde Kro er en skøn perle, som tidligere har været en kongelig privilegeret kro. Den er især kendt for sin Wiener Schnitzel ala Hodde, der også er kendt som ’elefant øre’. Naturen omkring er betagende, og er maven blevet for fuld kan I slå mave og nyde en overnatning i et af kroens luksushytter. Hvis den friske luft og naturen trækker er der mulighed for at overnatte i shelters ved Assenbæk Mølle. Shelterne ligger på en smuk naturgrund og tæt ved sø. Netop naturen er central for Hodde’s beliggenhed. Her har du rig mulighed for at tage på gåture eller kanoture langs Varde Å og nyde den skønne natur og dyrelivet omkring. Landsbyen Horne ligger 13 km nord for Varde og er hjemsted for naturområdet Vikingelunden, som har fået sit navn efter der blev fundet guldspænder fra vikingetiden. Lunden er et skønt område med stor lysning midt i skoven, hvor I finder legeplads, sø og en lækker grillhytte med borde og bænke til 30 personer. På vej hjem kan I slå et smut forbi Horne kirke, hvor man ser tilknytningen til Nørholm Gods med tranen, spiret og soluret.