Atlantvolden og bunker stillinger

Atlantvolden og bunkerstillinger

Foto: Historieguiden Vestkysten

Under Anden Verdenskrig (i perioden 1942 til 1945) blev Atlantvolden opført på de nord- og vesteuropæiske kyster fra Norge til Frankrig. Befalingen kom fra Hitler i december 1941, hvor ”Neuer Westwall” skulle frigøre tropper til Østfronten.

I Danmark blev der bygget 8.000 betonkonstruktioner, af disse var ca. 2.000 egentlige bunkere. Mange af disse bunkere ligger stadig langs den jyske vestkyst, og nogen af dem er også egentlige bunkerstillinger. I Blåvand (Tirpitz), ved Nymindegab, på Troldbjerg i Hvide Sande, ved Houvig nord for Søndervig og i Stauning, er det stadig muligt at se bunkerstillinger. Ringkøbing-Skjern Museum og Historieguiden Vestkysten, udbyder begge guidede ture, hvor I sammen tager ud og oplever Houvigfæstningen. I kan også opleve Nymindegab Stillingen på en guidet tur med Merete Vigen.

Ringkøbing Museum kan man også se en udstilling om, hvad bunkerne egentlig gemte på. På Panser- og Artillerimuseet i Oksbøl er der blandt andet mulighed for at se og nærstudere, hvordan de tyske soldaters uniform så ud. 

Bunkere ved Vesterhavet (Søndervig)

Foto:Mitch Wiesinger