Nyd udsigten over byen fra Troldbjerg

Troldbjerg

Foto: FlyingOctober

Troldbjerg er en høj klit lige midt i byen. Herfra er der en fantastisk udsigt og du kan også besøge observationsbunkeren.

Midt i Hvide Sande lige nord for afvandingsslusen ligger Troldbjerg på hav-siden – med en fabelagtig udsigt over fjorden og havnen. På toppen står en signalmast, som frem til slutningen af firserne var et vigtigt mærke for fiskerne på havet. Den viste vandforholdene i indsejlingen, så de kunne styre rigtigt i havn.

Troldbjerg

I slutningen af 2. verdenskrig byggede Hitler to bunkere på toppen af Troldbjerg. Den ene var en observationsbunker, og den anden en mandskabsbunker. Observationsbunkeren skulle fungere som observation i forbindelse med en evt. landgang ved Hvide Sande og samtidig levere oplysninger til det artilleribatteri, som lå ved Stauning på den anden side af Ringkøbing Fjord.

Dette batteri var udstyret med fire kanoner, som oprindeligt var franske kanoner fra maginot-linjen, den franske befæstningslinje, der blev bygget i 1930’erne i Alsace ved grænsen til Tyskland mellem Luxemburg og Rhinen og som blev opkaldt efter den franske forsvarsminister, der fik beslutningen om linjen igennem. Disse kanoner havde en kaliber på 19,4 cm og en rækkevidde på ca. 20 km, som skulle kunne række fra Stauning og til Houvig i nord og til Nymindegab i syd.

Observationsbunkeren på Troldbjerg i Hvide Sande er åben og tilgængelig, ligesom der er opsat plancher, der fortæller om stillingen.

Flyver - Anden Verdenskrig

Anden Verdenskrig & Vestkysten

Foto: Rodrigo Rodriguez
Bunker ved Vesterhavet

Historien om bunkerne

Foto: VisitVesterhavet