Efterår snack

Fem lækre efterårssnacks

Foto: Presse

Tag med familien ud i naturen, og find lækre ting, I sammen kan tilberede hjemme i feriehuset eller på campingpladsen.

Flødestegte kantareller, ovnstegte æblechips og frisk hyben-relish er blandt vores fem ideer til hjemmelavede efterårssnacks, der forkæler smagsløgene.

Svampe skyder op af skovbunden, vilde æbler og pærer tynger træernes grene ned til jorden, og ved kysten er den nærmeste hybenbusk altid kun et stenkast væk. Om efteråret er naturen i sit gavmilde hjørne. Derfor giver vi her - sammen med Bent Graakjær fra Westergaard Hotel i Videbæk - fem nemme opskrifter på lækkerier, I kan lave af de frugter og svampe, der vokser vildt på Klitten:

Svampesnacks

Kantareller og Karl Johan er to af de mest delikate svampe. Ovntør en god håndfuld Karl Johan med lidt salt, og I har en knasende snack med en meget karakteristisk smag. Steg kantarellerne med lidt smør og fløde. Ovenpå et ristet stykke brød er det en sikker vinder på frokostbordet.

Hyben

Den jyske vestkyst er rig på hyben, og med lidt tilberedning kan de små, røde frugter nemt forvandles til lækre snacks. Lav for eksempel en hyben-relish: Pil stenene ud og kog hybenfrugterne med lidt vand og sukker. Mos det hele i blenderen, og tilsæt friske æblestykker. Spis den lækre relish på et stykke brød. Eller lav i stedet hyben-slik ved at ovntørre små hybenstykker med en skefuld sukker. De velduftende, spiselige hybenblade er desuden dekorative som pynt til desserter.

Pæredip

Det er let at lave en lækker, sød dip ud af pære. Kog pærerne ind sammen med honning eller sukker og tilsæt friske koriander. Pæredippen er velegnet som tilbehør til æblechips, tørrede svampe og ovenpå brød.

Æblechips

Pluk æbler og lav æblechips. Snit tynde skiver af æblerne og bag chipsne i ovnen med lidt sukker. En halv time ved 150 grader og I har knasende sprøde chips af den sunde slags.

Krydderurteolier

Lav krydderurteolier ud af de friske urter, I finder i naturen. Prøv for eksempel med ramsløg og brøndkarse. Brøndkarse vokser ved vandløb og å-løb. Blendet med lidt olie, salt og peber er resultatet en pesto-lignende krydderurteolie med rigtig meget smag.

De lækre efterårssnacks bør skylles ned med et hjemmelavet hyldebærshot. Pluk hyldebær og kog dem ind med honning og lidt vand. Så har I en kraftfuld hyldebærsaft, smækfyldt med C-vitaminer, der jager enhver efterårs- og vinterforkølelse på flugt.