©  Foto:

Oksby Kirke

Oksby Kirke er en nyromansk kirke i røde sten omkranset af flot natur ved Blåvand. Kirken blev opført i 1891, og var en erstatning for Danmarks sidste stråtækte kirke. Af den grund findes der derfor gamle artefakter fra den stråtækte kirke, såsom kirkeskibet ”Briggen Marie-Daniel-Emilie” fra 1829.

Oksby Kirke ved Blåvand blev rejst på udjævnede klitbanker i 1891, og er opført efter tegning af arkitekt F. Uldall. Kirken er holdt i nyromansk stil, og består af kor samt skib af røde mursten tækket med skifer. Udvendigt er kirken udsmykket med vandrette savskifter mellem vinduerne og gavlene samt en profileret gesims. Kirken har ingen tårn, men i stedet en tagrytter af yngre dato.

Indvendigt er kirken hvidkalkede, og bjælkerne er gråmalet. I korgulvet er der lagt gule lerfliser, men midtgangen er dækket af en kokosmåtte.

Oksby kirke samt Mosevrå kirke blev opført til erstatning for Danmarks sidste stråtækte kirke. Den gamle kirke var beliggende i et ubeboet flyvesandsterræn nordvest for Bredmose.

Fra den gamle kirke stammer de senmiddelalderlige alterfigurer udskåret i træ fra samt kirkeskibet ”Briggen Marie-Daniel-Emilie”, som er en skænket af kaptajn Clemen Nielsen. Det samme gælder for kirkens maleri fra omkring 1650, som portrætter de tolv apostle. Maleriet er skænket af strandfoged Jens Knudsen Ibsen i 1892.

Øvrige inventar er for størstedelens vedkommende fra 1891. Prædikkestolen blev i 1950 dekoreret med 3 billedskæringer forestillende indtoget i Jerusalem, bønnen i Getsemane have, korsfæstelsen og opstandelsen.

 

Find mere information på Oksby Kirkes hjemmeside.