©  Foto:

Nymindegab Museum

I dag er Laurits Tuxen kendt som en af Skagensmalerne. Men faktisk var han med til at skabe kunstnerkolonien Nymindegabmalerne i slutningen af 1800-tallet. Den historie kan du høre på Nymindegab Museum.

 

I 1879 kom Laurits Tuxen på en rejse fra en kunstnerkoloni i Frankrig op langs den jyske vestkyst og stoppede i Nymindegab. Den unge kunstner faldt pladask for det driftige fiskerleje, der på det tidspunkt var Vestkystens største. Området ved Nymindegab var en fuldstændig uberørt del af Danmark. Her gik livet sin gang i pagt med havet. Tuxen blev dybt fascineret af de endeløse, gyldne klitter, det brusende hav og lokalbefolkningen ikke mindst. For en kunstner på jagt efter motiver, var det et magisk sted at lande. Siden vendte Laurits Tuxen tilbage til området igen og igen, og han grundlagde kunstnerkolonien Nymindegabmalerne, som tiltrak kunstnere fra København. Nymindegab udviklede sig også i årene omkring Første Verdenskrig til et yndet turistmål for badegæster fra overklassen. De tilbagelagde den lange rejse i både tog og hestevogn for at tilbringe somrene på badehotellet herude på den vestligste kant af landet.

På Nymindegab Museum smelter kunsten og kulturhistorien sammen, når værker af Laurits Tuxen, Maria Thymann, Oscar Matthiesen, Johannes Larsen m.fl. får selskab af fortællinger om kulturmødet mellem den lokale fiskerbefolkning og storbyens malere og badegæster. Kom og hør historier om esepigernes arbejde, fiskernes skæbner og Dortheas sange om livet og døden ved det store hav. Hør også fortællinger om badegæsternes ferier i området, de lokale håndværkere, kroens mangfoldige liv – og ikke mindst: malerne, der som Laurits Tuxen fandt deres motiver ved fjorden, havet og blandt de gæve vestjyder, som de mødte her.

Se priser, åbningstider osv. her