En mand som er i gang med at spraymale

Hver by sin gavl – sit verdensmål

Foto: Sebastian Graser

En overdimensioneret gople tager afsæt mod himlen med sine bagudrettede tentakler midt i byrummet. Snoede grene så store som et hus forvandler sig om natten til et lysende rodnet. Og til september vil visioner om afskaffelse af sult på verdensplan skabe håb i gadebilledet.

Vi taler om Verdensmålsgavlene. Et storstilet projekt med 17 kunstgavle i 17 jyske byer, som i løbet af 2022 vil sætte fokus på FN’s 17 verdensmål. Hver by, sin gavl – sit mål. Alt, hvad der ligger bag kan mindst ganges med 17, når det handler om virkelyst og initiativrigdom. Lokale ildsjæle, lokalråd, kulturelle foreninger, kulturinstitutioner og ikke mindst de udførende kunstnere har gjort det muligt at skabe denne nye internationale kunstattraktion, der samtidig bliver Danmarks længste med en rute på godt 600 km. Alle kunstværker er færdige i oktober 2022 og er beregnet til at holde frem til udgangen af 2027. Herefter er det op til den enkelte gavl-ejer om værket skal forgå eller bestå.

Kunsten at gøre det fjerne nært

Sult, klimaforandringer og alverdens ulighed er store emner og kan få én til at føle sig magtesløs. Et af de vigtigste formål med Verdensmålsgavlene er at minde os om, at intet kan løses på én gang, men at meget kan vindes, hvis vi alle gør lidt. ”Kunst på gavle kan noget specielt. Det bliver lokale pejlemærker, når de først har printet sig fast i hukommelsen”, siger kulturkonsulent Carsten Jensen, der i sin tid barslede med ideen i forbindelse med sin eksamensopgave i kulturledelse.

Læs mere om de udvalgte Verdensmålsgavle