©  Foto:

Skjerns nattelys

Verdensmålsgavlen i Skjern undersøger lysenergiens potentiale for fremtidige bæredygtige byer og lokalsamfund. Det er kunstner Anna Rosa Hiort-Lorenzen, der med temaet til verdensmål nr. 11 - Bæredygtige byer og lokalsamfund - har skabt et relief med farvet beton og fosforescerende materialer.

I dagslys ses værket i forskellige blå nuancer med snoede grene, i aftenmørket tegnes et lysende grønt rodnet. De fosforescerende materialer opsamler lys og energi i løbet af dagen og afgiver lyset, når det bliver aftenmørkt. I dette værk undersøges det, hvordan og hvor meget denne form for opsamling af lys kræver for at lyse kraftigt i aftenmørket - og hvordan det i fremtiden kan indgå som en del af bæredygtige byer og lokalsamfund.

Værket fungerer samtidig som en undersøgelse af, om vi kan bruge naturens egne lyskilder som fremtidig aftenbelysning i vores byer. Med ‘Det lysbærende træ’ på gavlen i Skjern håber Anna Rosa, at verdensmålsgavlen kan sætte fokus på en samtale om fremtidige lyskilder i vores byrum.