Skjern Å

En magisk tur langs Skjern Å

Foto: Sarah Rønholt

Sarah og hendes kæreste er et sandt power-couple indenfor fiskeri og outdoor. De har rejst i store dele af verden og kombineret fotografi med fiskeri. Men der er ét sted ikke så langt fra hjemmet i København, som de ofte vender tilbage til, nemlig danmarks eneste floddelta ved Skjern Å.

Sol grafik med skjern

Ved første øjekast så Skjern Å ikke ud af meget ifølge Sarah og hendes kæreste Tobias, men da de første gang havde gået en tur langs åen med deres fiskeudstyr, rygsæk og kamera, var hun fuldstændig solgt. Er det første gang du besøger området, har hun også en konkret anbefaling. 

"Du skal stå tidligt op og køre ned til Albæk mose og se morgendisen løfte sig fra åen, mens du drikker din morgenkaffe. Lytte til fuglenes kvidren og betragte de semi-vilde hingste, der kåde boltrer sig på engen. Så er jeg allerede næsten sikker på, at du får lyst til at blive en dag mere. For Skjern Å og dens natur og dyreliv kryber hurtigt ind under huden på dig." 

Kvinde med fiskestang ved Skjern Å sol

Foto:Tobias Park

Således åbner Sarah sin beretning, og man kan ligefrem forestille sig, hvordan hendes store smil, afslører en gedigen glæde ved blot at italesætte området. Har man mødt Sarah, ved man at hun er "the real deal". En benhård entusiastisk lystfisker, som har set og rejst i store dele af verden og ikke fisker og camperer hvor som helst, men derimod aktivt tilvælger steder, som har unik og afsides natur, rigt fugleliv og ikke mindst de bedste forudsætninger for fiskeri. 

"Min passion for fluefiskeri, naturen og fotografi blander sig sammen som den perfekte cocktail af alt, hvad jeg bedst kan lide. Forbindelsen med naturen er afgørende for mit mentale helbred, og jeg tror, at det i de seneste år, især i kølvandet på en voldsom pandemi, er gået op for mange, at naturen er helende, og at vi skal tilbage og i kontakt."

Skestork i Skjern

Fri som en fugl

Hvis du er fugleinteresseret så hav kikkerten eller kameraet på dig! Der er chance for både havørne og fiskeørne, ske-storke, blandt mange. Blot at se lærkens vinger op mod den lave sol er et smukt syn.

"Ved Skjern Enge er der fugletårne du kan tilgå. Men jeg vil anbefale dig en anden tilgang. Vi har haft de vildeste fugleoplevelser blot ved at være ved åen og kigge op. Pak en madpakke, find de gode vandresko frem, start ved Kong Hans Bro og gå ud over engen, og pludselig har du fiskeørnen svævende over dit hoved, gæs i tusindvis, der trækker ind over engene og ske-storke der flygtigt flyver forbi dig. Her i foråret var jeg heldig at opleve en lille sort sol med tusindvis af stære, som samlede sig i de smukkeste formationer."

Kvinde står ved bil og fiskestand

Foto:Tobias Park

Alle kan fange laks

"I perioden 1999-2003 blev de nederste 22 km af åen genslynget efter at have været rettet til fordel for landbruget i 60’erne, og det blev på daværende tidpunkt Nord Europas største genopretningsprojekt. Laksebestanden er siden steget stødt og er nu som et af de eneste steder i verden en å med opgang i laksebestand. Dette var ikke sket uden mange ildsjæles dedikerede tro og hårdt arbejde, og dén historie Skjern Å har tilfører noget særligt. Der er kultur langs åen med mange investerede mennesker. Det smukkeste ved det hele er, at alle kan være med! Alle har råd til at prøve lykken og fange laks. Find praktisk information og inspiration ved Laksens Hus."

Kvinde fisker

Foto:Tobias Park

"Hvis du har gået og leget med tanken og har lyst til at have chancen for at fange en laks på potentielt 25 kg, så synes jeg, at du skal tage til Skjern Å! Det er noget ganske særligt, ja faktisk fuldstændigt usammenligneligt, at dele øjeblikke som at fange en laks. Det er en kulmination af eufori, adrenalin og glæde som knytter folk sammen på kryds og tværs af aldre, køn og proffesioner."

Fisk springer op af vandet animation

"Jeg har selv brugt adskillige måneder langs åen over flere år, og jeg vil blive ved med at komme tilbage. Sæsonen varer helt fra 16. april-15. oktober og jo længere du kommer hen i sæsonen, jo flere laks er der i åen, og jo større bliver din chance! Er du ny i fiskeriet, er spinner-fiskeri muligvis nemmest at tilgå, men jeg vil til en hver tid anbefale fluefiskeriet. Der er ‘risiko’ for at det vil føre dig på en livslang rejse og give dig en nærmest besættelses-lignende passion, men først og fremmest får du muligheden for at fange en laks - ifølge min mening - på den ædleste vis."

Husk at orientere dig om kvoter, bestemmelser og regler ved Skjern Å. Du kan finde yderliger information vedrørende fiskekort, tips og tricks ved Skjern Å, gennem Laksens Hus' hjemmeside "Riverfisher".

Kvinde med laks i skjern å

Foto:Tobias Park


Spis hvad du fanger og finder

Er du til at sanke, kan du finde alverdens planter, blomster, bær og frugter. Store vilde brombærhegn, stikkelsbær, hyben, mynte, korsknap og ramsløg. Der er vilde hyldeblomst-træer og syrenbuske. Find vandmynte langs åen, du kan dufte dig frem, og pluk til en kop te eller til en mojito ved bålet om aftenen.

Kvinde plukker bær og sanker ramsløg

Foto:Tobias Park

"Kast dig ud i at lave en vandmyntesirup du kan nyde i saft eller på din morgenmad. Hvis du planlægger en tur i det tidlige forår kan du finde ramsløg - pluk en håndfuld og lav pesto til aftensmaden. Det er så fantastisk at spise mad, som man selv har fanget, og det har du rig mulighed for ved Skjern Å, hvis du er heldig."

Kvinde laver fisk over bål

Foto:Tobias Park

Mange kan måske føle, at mad over bål er besværligt og omstændigt. Måske svært at vide hvordan man tilbereder en fisk under åben himmel. Men skulle du være så heldig og dygtig at fange laks og finde ramsløg, så har Sarah gennem årene udviklet en simpel  men lækker og let ret over bål.

Bål der knitrer animation

Opskrift

DU SKAL BRUGE

Et optændt bål, en friskfanget laks, en frisk citron, salt, peber, en håndfuld ramsløg, et brød, olivenolie. Eventuelt lidt vilde urter og krydderier.
 

SÅDAN GØR DU

1. Start med at tænde et godt bål og læg risten på. 

2. Parter laksen I store flader og salt den. 

3. Grill den hårdt på skindsiden i så lang tid, at du kan se kødet lysner i midten.

4. Vend den på den anden side og grill et enkelt minut. Når skindet slipper har den fået helt perfekt mængde tid.

5. Pres til sidst citron ud over og drys salt og peber. Pynt evt. med urter og pak den ind i staniol.

6. Kværn dit ramsløg eller hak det meget fint i en skål for sig selv. 

7. Tilsæt salt, olie og citron og rør godt rundt. 

8. Rist eventuelt brødet over bålet til sidst. 

Velbekomme.

Grillet laks

Foto:Tobias Park

"Der er flere shelterpladser langs Skjern Å, men min favorit er den, hvor du kan se åen, mens du stadig ligger i soveposen. Du hører måske en laks springe eller ser havørnen flyve forbi. De er dybe så der er læ for regn og vind. Her er både bænke, borde og bålplads, og man kan snildt ligge to og med lidt god vilje tre. Det kaldes blandt de lokale "Shelterpladsen ved grusgaven". Her har du også bålplads, borde og bænke, så du kan nyde din aftensmad ved åen. Morgensolen får du lige i hovedet, når du ligger i disse fantastiske shelters."

Kvinde ved shelter i solnedgang

Foto:Tobias Park

“SÅ. Søger du naturoplevelser og en kultur i naturen, finder du det langs Skjern Å. Jeg er sikker på, at hvis fiskeri eller fugleliv er noget for dig, så vil du blive forelsket i Skjern Å og dens omgivelser og få lyst til at tage tilbage! Den jyske hede, den kan noget helt særligt.”

 

Et stort tak til Sarah Rønholt og hendes kæreste Tobias Park for at besøge Skjern Å. Vil du følge med i Sarahs færden kan du følge hende på Instagram her.


Ønsker du mere information omkring fiskeri i vores destination kan du finde flere inspirerende artikler og tips her. 

Projektet er finansieret af: 

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse