Julen ved Vesterhavet er et eventyr

Over alt fra Skallingen mod syd til Vedersø Klit mod nord ruller julen ind over landet og tænder lys på gader og stræder og ikke mindst i øjnene på børnene. I Nissernes By, Varde, skal julemanden vækkes af godt 300 juleglade nissebørn. Og hvor vi andre har en julekasse på loftet, har de i Varde en nissehue så stor, at den har fyldt et hus. Nu er den pakket ud og vil hele julen tårne sig op på torvet foran rådhuset som Skandinaviens største. Også i Skjern bliver julemanden vækket og i Ringkøbing og ved Hvide Sande sejler han begge steder ind i havnen. Med en hale af nisser efter sig, bliver træer tændt og julen sunget ind. Der er fyret godt op under julestemningen alle vegne, så kinderne kan blive tykke af æbleskiver, gløggen kan dampe alle sanser til live og hemmeligheder kan shoppes ind i købstædernes mange butikker. 

Det er årstiden, hvor feriehuse bliver til julestuer. Hvor man et øjeblik kan lade tiden stå stille over et brætspil og tage forskud på julegodterne, inden familien atter bevæger sig ud i trængslen og alarmen. Eller ind i en helt anden, eventyrlig verden. Gå ad Nissestien ved Øster Skovgård Julehandel, hvor der pludselig dukker både nissehuler og julemænd op. Eller træd ind på Nørre Vosborg og oplev julen på en herregård udsmykket helt i H.C. Andersens ånd. Hør noget så mærkeligt som nissehistorier i fangekælderen, gå på skattejagt eller mærk julestemning med højt til loftet i Riddersalen. Sæt jer ned og lad det hele synke ind med honningkager og andre julelækkerier i caféen. Og lad fristelserne fortsætte, hvis I bevæger jer ud i Nørre Vosborgs butik. 

kandiserede jule æbler

Events i juletiden

Foto: Niclas Jessen

Det kaldes for Danmarks smukkeste juleudstilling: ”The Queen” i Mariehaven i Ansager, hvor blomsterkunstneren Johnny Haugaard har skabt rammerne, så englene synger. I bogstaveligste forstand. Kom og bliv inspireret og bliv selv en del af juleeventyret. I Thyborøn står julens traditioner fortolket krystalklart i isskulpturer. En helt unik udstilling af lys og liv. På Museum Frello kan du tage et øjebliks pause fra julen og fordybe dig i en helt anden og forunderlig verden. Eller blive ét med samtidskunsten ved kunstnere Mette Winkelmann på Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk. Sidst, men ikke mindst: Find kunstneren frem i dig selv på det hav af arbejdende værksteder, der findes langs vestkysten. Fold kreativiteten ud i SæbeRiget, drej en gave i ler hos Leymus eller sy selv bæredygtige julegaver i Nørre Vosborg.