Børnefamilie ved vesterhavet går en tur i klitter

8 simple bud til den ansvarlige vesterhavsferie

Foto: Jakob Gjerluff

Sammen skaber vi en miljømæssig, social og økonomisk bæredygtig destination. Følg disse 8 simple Vesterhavsbud og bliv endnu bedre til at være ansvarlig i naturen. 

Grafik
VisitVesterhavet

1. Spar på el og vand

Overvej at slukke lys der ikke anvendes og brug kun det vand, som er nødvendigt. De helt store syndere er dem vi overser i hverdagen. Eksempelvis kan det overvejes om det er nødvendigt at lade el-radiatorene stå tændt i alle rum hele natten og om vandet kan slukkes når du påfører shampoo i håret når du går i bad. 

Grafik
VisitVesterhavet

2. Sorter dit affald

  I både Rinkøbing-Skjern og Varde kommune er der rig mulighed for at sortere affald både når du overnatter ved Vesterhavet. Men også i bybilledet. Følg de lokale anvisninger for sortering af affald. 

Grafik
VisitVesterhavet

3. Pas på naturen og respekter de vilde dyr

Til luft, vands og land finder du et rigt dyreliv. Strande, fjorde, hede, marker, søer og plantager skaber ideelle forhold for også truede arter. Brug naturen alt det du vil, men husk både at hold dig på afmærkede stier og at det primært er dyrelivets domæne. Bevæg dig med respekt blandt dyrene, kom ikke for tæt på og reager hvis du ser et dyr i nød. 

Grafik
VisitVesterhavet

4. Spis lokalt og sæsonbetonet

Støt de lokale fødevareproducenter, restauranter, caféer, gårdbutikker og supermarkeder. De indeholder mange lokalt producerede råvarer og skaber mange arbejdspladser i området. Brug også gerne naturens fantastiske forrådskammer efter sæson og benyt efter behov. Den unikke natur giver rig mulighed for eksempelvis at fiske samt samle og sanke året rundt. 

Grafik
VisitVesterhavet

5. Vælg cyklen eller gå

Den gode plads og natur i Vestjylland kan være en udfordring. På den anden side kan det også blive en dårlig vane at tage bilen til købmanden, på arbejde eller mod næste oplevelse. Der er et utal af vandre- og cykelruter, som kan både forlænge turen, men også åbne for nye og spændende oplevelser.

Grafik
VisitVesterhavet

6. Handl lokalt

Et bæredygtigt handelsliv er nøglen til faste arbejdspladser og flere muligheder for de besøgende - hele året rundt. Anvend de lokale butikker og producenter, hvis eksistensgrundlag er lokalt. Den unikke natur skaber grundlag for unikke produkter og koncepter. Find alle vores byers tilbud her

Grafik
VisitVesterhavet

7. Ryd op efter dig selv

At rydde op efter sig selv er essentielt for vores natur og medmennesker. Er du i naturen så medbring venligst dit og andres skrald til nærmeste affaldsortering. Det beskytter både natur- og dyreliv. 

Grafik
VisitVesterhavet

8. Støt lokale oplevelser

Ringkøbing-Skjern og Varde kommune er danmarks mest besøgte feriedestination. Et væld af oplevelser har de seneste år understøttet og manifesteret turismeindustriens størrelse og rolle i lokalsamfundet. Mange af oplevelserne er baseret på kultur, historie, natur og traditioner. Oplev lokalt når du er på ferie, så bidrager du til lokale arbejdspladser og et større udbud for kommende gæster.