Badeby historie- Søndervig ved Vesterhavet og Ringkøbing Fjord

Historien om badebyen Søndervig

Foto: VisitVesterhavet

Søndervig har været en populær badeby siden 1800-tallet. Når du står på toppen af Badevej i Søndervig og skuer ud over havet, er du faktisk en del af en historie, der går 200 år tilbage. 

Siden 1800-tallet er vandglade badegæster strømmet til Søndervig for at få en dukkert i Vesterhavet. I 1880'erne måtte de gæstfrie folk på strandgårdene konstatere, at de ikke kunne blive ved med at have plads til badegæsterne, så en stor gruppe håndværkere besluttede at bygge et badehotel i Søndervig til de mange gæster.

Som sagt så gjort, og inden længe stod byens første badehotel dér, hvor DanCenter Danland i dag ligger. Gæsterne var vilde med byen og hotellet, der hurtigt blev for småt.

Hotel Klitten

I 1920 byggede Sofus Nielsen fra Kloster endnu et badehotel. Nu på den højeste klit i Søndervig - så hotellet kom selvfølgelig til at hedde Hotel Klitten og var i mange år et af byens kendetegn med to tårne, der rakte op over hele området. I dag er der ferieboliger i stedet for hotel - men også det nye byggeri har fået de to genkendelige tårne. 

100 år gammel cykelsti

Allerede for 100 år siden var feriegæster og lokale glade for en cykeltur i naturen. Så mange cyklede fra Ringkøbing til Søndervig, at man allerede i 1922 kunne indvie den første cykelsti i området. Og gode faciliteter har altid tiltrukket gæster. Hvor der i midten af 1930'erne var omkring 250 sommerhuse og 1500 feriegæster på klitten, er de tilsvarende tal i dag omkring 7000 huse på Holmsland Klit og 5,1 mio. årlige overnatning i Ringkøbing-Skjern Kommune.