©  Foto:

Forsøgshaven i Tarm

Forsøgshaven i Tarm er en naturhave der byder på aktivitet og oplevelser for store og små. Hvis du er afsted med familien, er det et fint sted at opholde sig og få en god dag i det fri – nyd kvalitetstiden med hinanden.

Forsøgshaven blev etableret af Tarm Borgerforening i 1921. Her kunne den tilbyde naturskønne omgivelser med en bro over en gravet kanal samt en frugthave. Nu tilbyder den på mange forskellige aktiviteter og arrangementer for hele familien – uanset alder og er bare et skønt udflugtsmål til din picnictur. Hvis du vil lave mad over bål-grill så tag ud til søen og halvøen, hvor du sammen med familien eller vennerne kan tænde op og nyde madlavningen over åben ild eller selv tage grillen med under armen og sæt dig ved en af områdets borde og bænke.

Team Grå, som er den frivillige forening, har fået haven overdraget af kommunen og har stået for ”Projekt Forsøgshaven version 2020” og den nye have blev indviet 7. august 2021. Projektet modtog støtte fra følgende fonde: Nordea, Sydbank, Velux, VGT samt støtte fra byens borgere og by formidler.

Aktiviteterne i haven

Lad dig udfordre på de 21 forhindringer som er designet til alle aldersgrupper. Forhindringsbanen er fordelt på ca. 1000 m. og er lavet i dansk træ. Brug dem som du har lyst, men husk at det er på eget ansvar.

Er du god til at holde balancen? Flere steder kan du komme over by-bækken via plankerne. Det er også et godt sted at sidde og snakke, om alt mellem himmel og jord, mens vandet løber under dig.

I midten af forsøgshaven er der en legeplads med sandkasse, gynger og som rummer et par spændende musikinstrumenter med skønne lyde. Så grib fat i din indre musiker og lad dig inspirere af omgivelserne og spil løs. Ved legepladsen finder du også en sansesti til de små. Her kan de udforske den med bare fødder og mærke det varierende underlag.

Tag en bold med og nyd boldspilsområderne, foruden et spil fodbold er der mulighed for at spille beachvolley- eller håndbold på multibanen.

Udforsk skoven og de aktiviteter som den byder på eller find de 7 kunstfugle, som kunsterne Ulla Haussø har tegnet med inspiration fra fuglene i Skjern Enge. Du kan således på din tur rundt i haven møde både Holger, Oluf, Palle, Ejner, Thyra, Asta og Dagmar. Stop op - og læs et eventyr om en af fuglene vha. QR-koden.

Er du mere til at udforske og blive klog på naturen og dyrelivet, så er blomsterbedene med græsser og biglade stauder, kvashegn, vandhullet med store sten til frøer og insekter, det vilde græs- og blomsterbede samt bistader og silhuetter af insekter i den lille urørte skov måske mere en oplevelse for dig. Her finder du også plancher og videnstavler om naturen og biodiversiteten.

I haven findes der også en friluftsscene med udvidet areal, samt handicapvenlige adgangsforhold. Her kan du trække i læ, hvis vejret skulle vise sig fra sin dårligere side, og benytte borde og bænke, hvis du f.eks. skal nyde den medbragte madpakke eller eftermiddagskagen. Vil du være sikker på at have rådighed over friluftsscenen, til en bestemt anledning, så kan du reservere den via bookingkalenderen her. Reservationer koster 250 kr. og hvis det viser sig, at friluftsscenen er booket på forhånd, kan du bruge en af havens øvrige siddeophold - du må vige for gæster der har reserveret.

P-pladsen findes ved Bisgårdvej og her finder du også toiletbygningen. Toilettet er handicapvenligt og der er åben i de lyse timer.