Banner

Wadden Tide 2023

Foto: VisitVesterhavet

”First There Is A Mountain”

Kunstudstillingen Wadden Tide 2023 i Blåvand og Nationalpark Vadehavet.

Vadehavet ligner aldrig sig selv. To gange om dagen ruller forandringerne ind med tidevandet. Når havet atter trækker sig tilbage har milliarder af sandskorn lagt sig nye steder og har skabt landskabet på ny – i detaljer som aldrig før er set, og som aldrig vil vise sig igen.

Blåvandshuk er Vadehavets nordligste grænse og Danmarks vestligste punkt.
Fra den 31. august til den 1. oktober er det også et kunstnerisk centrum. Udstillingen Wadden Tide 2023 ruller ind over strand og klitter og indtager byrum og gader. Værker vil tårne sig op i former og farver og brede sig ud som monumenter over sandets betydning for os mennesker: Historisk, i vores sind, og som et materiale, vi bygger af. First There Is A Mountain, som er Wadden Tides tema for 2023, er centralt for den buddhistisk lære om at forstå foranderligheden i den verden, vi er omgivet af.

Strand til Wadden TIde

Wadden Tide på Blåvand Strand 2019©Tim JohnsonFoto:Tim Johnson

First There is a Mountain, then there is no mountain, then there is.

Citat af Qingyuan Weixin, 9. århundrede

Sand kan flytte bjerge
Sand er dannet af forvitrede bjerge og klipper, som vind og havstrøm i stumper og stykker bærer over oceaner og kontinenter. Sand fra Sahara kan gøre solen mere rød i Danmark. Sand har dannet Blåvandshuk - det blev skubbet hertil og aflejret, da istiden smeltede. Sand kan omdannes til smykker, glas og hårdføre byggematerialer. Med sand og spand kan man bygge sit drømmeslot.  Med sand mellem hænderne har man fat i noget af det mest flygtige og dog jordnære i verden. Som et kæmpe timeglas drejer kloden og flytter sandet med tiden - fra det ene sted til det andet.

Wadden Tide og UNESCO’s verdensarv
Med Vadehavets himmel og hav, strand og sand lægger UNESCO’s verdensarv en open-air kulisse til kunst i stor skala. Både den lokalt skabte og den globalt tænkte. Det var her, vi en gang var landfaste med England. Her, hvor Blåvandshuk blev dannet for 2000 – 3500 år siden. Her hvor mennesker så længe, der huskes, har kæmpet med havets kræfter og hvor sandjorden i århundreder har klamret sig til marehalmens strå. Her, hvor øer har været forsvundet, for at dukke op af havet igen. Wadden Tide er en tilbagevendende begivenhed hvert 3. år i Blåvand, og det er 4. gang udstillingen afholdes.
 

Sand til alle sanser
Glæd dig til spiselige skulpturer med sand på menuen. Til stille meditative oplevelser, hvor du kan nyde det flygtige sand med blikket sat på uendeligt over havets horisont. Få introduktion af alle værkerne i et møde mellem natur og kunst på guidede ture. Tag med på workshops og lav selv kunstværker af muslinger og sand. Eller vær med, når der støbes biobeton som et alternativ til den beton, vi kender.

12 danske kunstnere har skabt værker til First There is a Mountain. Velkommen til en udstilling der spænder fra poesi til politik. Fra fortid til fremtid. Og hvor man kan stille sig selv og hinanden de helt store spørgsmål. Som f.eks.: Opstod livet på et sandkorn? 

First There Is A Mountain afholdes af Varde Kommune. Samarbejdspartnere: 
Vardemuseerne, Naturpark Vesterhavet, Nationalpar Vesterhavet, Destination Vesterhavet og Blåvandshuk Erhvervsforening. 

Kurateret af: Empathic Environments

Med støtte fra: 15. Juni Fonden, Den Jyske Kunstfond, Augustinusfonden, Blåvandshuk Aktivitetscenter, Kulturregion Midt- og Vestjylland, Region Syddanmark.