Ægget Piet Hein kunst

Piet Hein

Foto: VisitVesterhavet

Gæster i Skjern kan opleve et par af Danmarks mest kendte designklassikere. Piets Heins Ægget og Kysset står nemlig i den vestjyske købstad.

Piet Hein (1905-1996) var en af Danmarks mest alsidige kunstnere og videnskabsmænd. Mest hyldet var han for sine arkitektoniske værker og for sine digte. Hans digtesamlinger ”Gruk” er hvermandseje i Danmark, og de er oversat til utallige fremmedsprog.  

Venner med Einstein

Piet Hein var en sand verdensmand, der havde kendte folk som Charles Chaplin, Niels Bohr samt Albert Einstein i sin bekendtskabskreds. Men københavneren Piet Hein havde også tilknytning til det vestjyske. Han havde en tegnestue i Skjern, og her blev flere af hans kendte designs udviklet. I Skjern kan man se to af hans mest kendte værker; Kysset og Ægget.

Skulpturen Kysset kan ses i rundkørslen ved Holstebrovej, Ringkøbingvej, Ringvejen.

Superellipsen Ægget

Superellipsen Ægget i Skjern er måske Piet Heins mest kendte design. Superægget, der er fire meter høj – det største i verden - kan ses i rundkørslen ved vejene Arnborgvej, Østergade og Ringgaden.

Her blev skulpturen, der er lavet af sølvbronzeret glasfiber, opsat i 1999, tre år efter Piet Heins død. Med Superellipsen skabte Piet Hein en harmonisk geometrisk figur, som er blevet flittigt anvendt i byggerier over hele verden, blandt andet i det olympiske stadion i Mexico City.