©  Foto:

Statue af Frederik VII i Skjern

Den 5. juni 1877 blev statuen af Frederik d. VII opstillet på Skjern Brogaard af valgkredsens beboere til minde om grundlovens giver. I dag er statuen opstillet i Anlægget ved Mellemgade/Fredensgade tæt på Skjern Kirke.

Frederik d. VII er en statue opstillet i anlægget ud til en mindre dam mellem kirkeskolen og kirken.

Statuen er en protrætbuste i bronze opstillet på en tredelt og en næsten 3 meter høj cementsokkel. Oprindeligt blev den rejst på Galgebakken ved Skjern Brogaard den 5. juni 1877 af valgkredsens beboere til minde om grundlovens giver.

Flytningen af Frederik d. VII til anlægget sker mellem 1901 og 1909.

Årsagen til at statuen blev flyttet kan være grundet, at lystanlægget var en pryd for Skjern, som peger på byens overgang til købstad. Derudover har Skjern lystanlæg i de første mange år været et yndet sted for friluftsmøder. Derved var Skjern Lystanlæg et populært sted for grundlovsmøder. Lystanlægget dannede derfor rammer om mange og velbesøgte grundlovsmøder i første halvdel af 1900-tallet, som senere rykkede til Dejbjerg.

I 2019 kom grundlovsmødet tilbage til anlægget, og den 5. juni 2019 var er folkefest med sang og musik samt blafrende flag og solskinsvejr. Dermed vågnede Frederik d. VII for en stund på sin buste i Anlægget i Skjern.