Lyngvig Fyr – forelskede knægtes legeplads

Foto: Astrid Dalum

Helene og Thomas forfølger et spor om mordet på Sebastian til toppen af Lyngvig Fyr. Her hører de om brædder på fyret med inskriptioner fra forelskede par. En afgørende detalje, der fører Thomas til lokalarkivet, hvor han sniger sig til afslørende optagelser fra et overvågningskamera.

På fyrets platform hører de to efterforskere også, at lokale, forelskede ungersvende «i gamle dage» gik armgang på ydersiden af metalhegnet rundt om platformen, for at vise deres kærlighed.

Men kan det nu også passe? Der er trods alt 38 meter ned.

Både ja og nej.

En af byens fædre fortæller, at han i sin ungdom ganske rigtigt gik til tops i fyret sammen med et par kammerater for at vise pigerne, hvilke «helvedes karle» de var. Ikke ved at hænge i armende på ydersiden af hegnet med benene frit svævende – men ved at kravle over hegnet og gå sidelæns rundt - af og til uden at holde fast med hænderne et sekund eller tre – bare fordi de kunne. Kærlighed gør som bekendt blind, men ingen menes dog at være faldet ned.

Brædderne er derimod et filmisk greb efter inspiration fra de rigtige kærlighedsinskriptioner, der stadig er tilgængelige på et metalbånd på toppen af fyret. Ligesom udskårne hjerter på et bøgetræ.

Lyngvig Fyr blev bygget i 1906 og tændtes første gang den 3. november.

En tragisk ulykke på havet i 1903, hvor 24 søfolk mistede livet, kickstartede byggeriet samme år.

Det karakteristiske fyr står på en 17 meter høj klit og er 38 meter højt. Der er 159 trin til udsigtsbalkonen, og dertil kommer 69 trin fra foden af klitten.

I filmen tager det bare to «klip» og et skridt at gå fra Hvide Sande Camping til Lyngvig Fyr.

Mæææn... i virkeligheden er der knap 4 meget smukke kilometer langs klitterne - for eksempel på Nordsøcykelruten N1, der passerer lige forbi fyret.

Foto:VisitVesterhavet

Foto:VisitVesterhavet