©  Foto:

Frilandsmuseet Hjerl Hede

En tidsrejse for hele familien med masser af oplevelser. Altid gratis entré under 18 år. Hunde i snor er velkomne.

Velkommen til Frilandsmuseet Hjerl Hede, hvor historie bliver levende og eventyr venter om hvert hjørne. På Hjerl Hede træder I ind i en verden, hvor fortiden bliver bragt til live gennem historiske hjem, engagerende fortællinger og spændende aktiviteter for børn og voksne.

Dette unikke frilandsmuseum på den jyske hede er det perfekte udflugtsmål for børnefamilier, grupper og par, der ønsker at opleve en blanding af kultur, natur og historie.

Tag på en tidsrejse

Når I besøger Hjerl Hede, kommer I på en fascinerende rejse tilbage i tiden. Frilandsmuseet byder på en samling af historiske bygninger og bindingsværkshuse, der viser landbrug, landsbyliv og håndværk fra omkring 1600-tallet til begyndelsen af 1900-tallet.

Til hvert hjem hører en have, som passer til netop den tid, hvor huset stammer fra. På den måde får børn og voksne også muligheden for at opleve, hvad der blev dyrket og spist i gamle dage.

I kan gå på opdagelse i bondegårde, møller, værksteder, købmandsbutikken og på kroen, og museet rummer huse fra de fleste egne af Danmark. På Hjerl Hede finder I også Jyllands ældste bondegård, Vinkelgården fra 1546. Det er ligeledes på Hjerl Hede, at der er lavet optagelser til den store danske spillefilm, ’Bastarden’ med Mads Mikkelsen. Dele af filmen blev optaget i og omkring Hedegården, som er fra 1818.

Levendegørelse om sommeren og til jul

Hvert år bliver frilandsmuseet vækket til live med levendegørelse. Her trækker frivillige i tidstypiske dragter og er med til at skabe en autentisk stemning, når I bevæger jer rundt i museet. Når I bevæger jer rundt i de historiske hjem, møder I både krofatter, præstefamilien og skolebørnene i landsbyskolen. Levendegørelsen varer seks uger om sommeren og i de tre weekender op til jul.

Det er også undersøgelse levendegørelsen, at det 100 år gamle damplokomotiv kører. Tag turen ud til Danmarks største hedesø, Flyndersø, hvor I kan nyde det smukke, historiske landskab.

Sjove og lærerige oplevelser for børn

Hjerl Hede er mere end bare et museum – det er en levende legeplads for børn. I løbet af året bliver der arrangeret forskellige aktiviteter, som giver børnene mulighed for selv at prøve kræfter med fortidens gøremål og håndværk.

De kan også bruge masser af tid og energi på den store, historiske legeplads med Børnenes Købmand, Børnenes Gård og de mange legeredskaber, som udfordrer alle sanser. Ved siden af legepladsen er der overdækkede borde og bænke, hvor det er muligt at spise medbragt med eller en lækker is købt på Restaurant Skyttegaarden.

I løbet af året kan børnene prøve at bage, køre med hestevogn, besøge det gamle mejeri og se, hvordan man lavede mad på et gammeldags komfur. Gennem leg og læring får børnene en dybere forståelse af, hvordan livet var i gamle dage. Om sommeren kan børnene også blive elever i den gamle landsbyskole, hvor de i løbet af en times tid får et unikt indblik i, hvordan det var at gå i skole i 1820’erne.

Besøg også de mange dyr, som er museets faste beboere. Der er både heste, grise, køer, får, geder, høns og gæs. De bor rundt omkring på det 20 hektar store museumsområde.

Natur og nostalgi

Foruden de mange historiske oplevelser er Hjerl Hede også et naturskønt område, hvor I kan nyde en picnic i det fri, gå tur i de smukke omgivelser eller tage en afslappende pause ved gadekæret eller Flyndersø. Frilandsmuseet er omgivet af hedelandskab og skov, hvilket gør det til en perfekt destination for en dag i naturen. Derfor er muligt også oplagt for de firbenede, som kan nyde spændende dufte og ruter rundt i og omkring museet. Hunde i snor kommer altid gratis ind.

Praktisk information

Hjerl Hede ligger på den jyske hede lidt uden for byen, Vinderup. Museet er let tilgængeligt i bil, autocamper og bus. Der er gode, gratis parkeringsfaciliteter og tre Pintrip-pladser til autocampere. Hjerl Hede ligger blot en times kørsel fra Vesterhavet og et kvarters kørsel fra Limfjorden.

Restaurant Skyttegaarden ligger inde på museets område, og her kan I købe klassiske danske retter, gammeldags isvafler og meget mere. Restauranten følger museets åbningstider.

Børn og unge under 18 år kommer altid gratis ind. Vær opmærksom på at der er forskellige indgangspriser i høj- og lavsæson, og at eventuelle rabatter ikke kan kombineres.

Tag familie og venner med på en uforglemmelig rejse gennem tiden på Hjerl Hede Frilandsmuseum – her skabes minder for livet.

Besøg os i dag og oplev historien på nært hold.