To livreddere står på stranden

Badesikkerhed ved Vesterhavet

Foto: Jakob Gjerluff

Det er vigtigt at lære de 5 baderåd, så dig og din familie kan få en god oplevelse på stranden

Når solen skinner, findes der ikke noget bedre end at tilbringe en dejlig dag på stranden. Men du får den bedste oplevelse, hvis du altid husker de 5 baderåd:

 

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

 

Husk også altid...

Spørg livredderne på stranden

Vesterhavet kan være barskt og også farligt, men følger du disse råd og ellers prøver at vurdere dybde, strøm og vindretning inden du begiver dig ud i bølgerne, kan du sagtens bade. Er du i tvivl, kan du spørge de lokale eller livredderne, om der er noget, du skal vide, før du hopper i vandet.

Pas på med luftmadrasser 

Badedyr, gummibåde og luftmadrasser driver hurtigt til havs og kan være skyld i, at der sættes en redningsaktion i gang, hvis andre ser dem langt ude og tror, der er mennesker involverede.

Hav respekt for havet

Lad være med at råbe om HJÆLP for sjov og leg ikke farlige lege i vandet, for eksempel ved at skubbe til hinanden, dukke hinanden under vandet, lave konkurrencer om at holde vejret længst eller andet.

Vær særlig opmærksom på børn i vandet

Vær OBS på børn – både på strand og i vand. Bad eventuelt kun, hvor der er livreddere. 

Badepunkter

Badepunkt er en nordisk mærkningsordning som har fokus på at synliggøre badesteder, der ikke nødvendigvis har en masse service og faciliteter tilknyttet, men fokuserer på den gode badeoplevelse i form af rent badevand, lokalt tilpasset badesikkerhed og med mulighed for særlige frilufts-, natur- eller kulturoplevelser.

Badepunkt-sæsonen kan strække sig fra d. 1. juni til 15. september. Den enkelte kommune kan dog vælge at have en kortere sæson, men badepunktsflaget skal senest være hejst d. 1. juli. I badevandssæsonen vil kvaliteten på badevandet bliver målt jævnligt.

Se hvilke strande i der opfylder kriterierne som Badepunkt her.