©  Foto:

Naturuniversitet ved Starup

Omgivet af smuk natur, finder man Naturuniversitetet. Stedet byder på overnatning enten i shelter eller i medbragt telt og man får en fornemmelse af at blive et med naturen. Naturuniversitetet er også udgangspunktet for fire historiske, lokale vandreture, så hvis du ønsker at forene naturskønne vandreruter med en fast base midt i naturen, så har du her en sjælden mulighed.  

Naturuniversitetet ved Starup byder på naturskønne omgivelser i forbindelse med Kyst til kyst Stien. På pladsen er det muligt at overnatte i en to etagers shelter, eller medbringe eget telt og opstille på teltpladsen i læ af vinden. Foruden at være omgivet af smuk og fredfyldt natur, findes der ligeledes strøm, vand, toilet, overdækket langbord og bålplads på stedet. Stedet kan ikke bookes, hvorfor man skal møde op og undersøge om der er ledigt. 

Langs Holme Å til Puglund

Til denne historiske vandring knytter der sig 11 små fortællinger. Én af dem handler om, hvorfor Starup i 1954 fik sin første asfalterede vej. En anden om Krogården, der var særligt besøgt af pottemændene. En tredje om den hellige Skt. Syllatzes Kilde, hvor syge og krøblinger valfartede til i middelalderen.

Længde: 5,7 Km
Terræn: Asfaltvej og trampestier

Holme Ådal

Holme Ådal blev skabt af smeltevandsfloder under istiden. Det er et kæmpe område med stisystemer på kryds og tværs. Denne rute formidler blandt andet historien om velhavende godtfolk fra København der købte jord, anlagde plantager og smukke lyst anlæg. Det var en indsats for fædrelandet for at skabe arbejdspladser på heden. Baldersbæk og tilhørende plantage er et eksempel herpå. Turen går også forbi teglstensovnene, festpladsen fra 1901, der blev Starup Sogns mødeplads. Bliv klogere på lokalhistorien om de 9 stemmeværker, om engvandingsanlæggene om ådalen, fredningerne – den nuværende hytte by.

Terræn: Trampestier

Vestterp og Tofterupmarkvej til Starup

Her trasker du på bogstaveligste forstand lige ind i røverhistorien om Røverbanken, et sagn fra gamle dage om røvernes tilholdssted, turen går forbi arealer og bygninger med beretninger om datidens tørveproduktion, hønseri, mejeri, vandværk, kalkunfarm og hede opdyrkning - fortællinger der giver et unikt indblik i livet på heden.

Længde: 12,1
Terræn: Asfaltvej og markvej

Starup Plantage

På en del af denne rute går du på Kærlighedsstien ved siden af jernbanen, der blev etableret i 1916 og nedlagt igen i 1971. Undervejs passerer du historiske vingesus fra blandt andet det gamle kartoffelkogeri, møllen, Andelsmejeriet, forsamlingshuset og den smukke Sdr. Starup Plantage, der blev anlagt i 1869.

Længde: 9,7
Terræn: Asfaltvej, grusstier, markvej

Derudover findes der to andre kortere ruter, en som tager jer på en tidsrejse rundt i Starup by – på den anden tur har i mulighed for at følge den gamle jernbane, som går forbi flere historiske seværdigheder.

Alle sammen underholdende historiske bidrag, der beriger og sætter nutiden i perspektiv. Så har du tid og mulighed så lad dig overraske og berige af hedefolkets historie.