Genforeningsstenen i Tarm
Den 14. september 1919 blev Tarm genforeningsmonument afsløret under overværelse af mere end 2.000 tilskuere. Genforeningsmonumentet står ved Vestjysk Gymnasium i Tarm, og er flere gange blevet flyttet, revet ned og igen genopført. I dag består monumentet af røde mursten og tegl med en bronzerelieffet der illustrerer en moder der omfavner sin hjemvendte søn, mens sol er opgående.
Tarm genforeningsmonument blev afsløret den 14. september 1919 under overværelse af mere end 2.000 tilskuere oprindeligt ved Tarm Realskole (Nu Vestjysk Gymnasium i Tarm).
Det var daværende rektor S. Madsen-Mygdal, som stod bag det imponerende monument. Monumentets bronzerelieffet illustrer en moder der omfavner sin hjemvendte søn, mens man ser den opgående sol i baggrunden.
Monumentet er blevet flyttet, revet ned og igen opført. Ved den sidste genetablering står en sten ved monumentets fod. Oprindeligt var genforeningsmonumentet opført i gule sten med grønne glaserede tegl. Det nuværende monument er i stedet opført i røde tegl.
Genforeningsmonumentets mur er af røde mursten, og står på en sokkel af beton. Anlægget er 1,1 x 2,5 m og 3,3 m højt. Betonsoklen måler 1,1 x 2,5 m. og er 0,3 m. høj. Selve muren måler 0,7 x 1,7 m. og er 3 m. høj. Stenen ved foden er af grå granit.
På bronzepladsen står der: ”Sønderjylland vunden”, og på fodsten står der: ”Det første genforeingsminde rejst den 14.9.1919 skænket af S. Madsen Mygdal udført af Alois Max Krupa genafsløret den 17.8.1971”.