Dabs som hænger til tørre på tørresnor i Hvide Sande

Dabs - Hvide Sandes hemmelige forårsspecialitet

Foto: Flemming Gernyx

Er du i Hvide Sande i maj, så snyd ikke dig selv for at smage de tørrede dabs, der er en elsket specialitet på disse kanter.

Måske har du set dem hænge side om side på tørresnore rundt om i byen. Måske har du bemærket duften eller ligefrem dristet dig til at smage dem? Om foråret holdes den gamle tradition med at tørre fisk udenfor i hævd i Hvide Sande. Og du skal selvfølgelig også smage den salte delikatesse. Du kan købe dabs i fiskeforretninger, men også smage dem, når der i foråret er Dabsens Dag.

Hvad er tørrede dabs?

Tørrede dabs er fladfisk, oftest isinger, som lægges i saltlage og derefter hænges på tørresnore udenfor i den salte vestenvind. Den salte vind ved Vesterhavet gør det netop muligt at konservere fisk på denne måde. Længere inde i landet bliver fiskene for ferske. De tørrede isinger nydes enten kolde, stegte, ristede eller kogte - med purløgssovs.  

En vestjysk forårsklassiker

Tidligere udgjorde de tørrede dabs et livsnødvendigt forråd, når hårde tider ramte Vestkysten. Om vinteren, hvor havet ofte var i oprør og fiskerne måtte blive på land, bestod en stor del af måltiderne i de små, beskedne hjem nemlig af proteinrige tørrede fisk. Ofte serveret kogt, andre gange direkte fra tørresnoren. Indbyggere i Hvide Sande kan også berette om, hvordan de som børn gumlede på dabs, som var det slik.  

Hang til tørre i skibenes sejl

Som et supplement til den ofte tarvelige skibsproviant, var de tørrede dabs tidligere et festligt indslag til søs. De tørrede isinger blev hængt til tørre i sejlene, og få dage efter kunne de spises. I dag er det ikke alle, der omfavner ideen om at sætte tænderne i tørrede fisk. Men er du i Hvide Sande i foråret, så snyd ikke dig selv for at prøve den velsmagende egnsspecialitet – de skulle eftersigende gå umanerligt godt sammen med en kølig øl.

Mange flere dabs i Hvide Sande

Foto:VisitVesterhavet