©  Foto:

Byvandring/Slusetur i Hvide Sande (Dansk guide)

Nu kan I komme med rundt i Danmarks yngste by, Hvide Sande. Turen går rundt til nogle af de spændende steder i byen mellem fjord og hav, blandt andet skal vi ned på besøg i slusen.

Det er en helt unik mulighed at få lov til at komme ind slusen, der normalt er lukket og låst. Imens din guide fisker nøglen frem til porten får I sikkerhedsanvisninger, og det går op for dig, hvor kraftfuldt Vesterhavet er - og hvor unik en mulighed det er, at få lov til at komme helt tæt på slusen.

Du står midt i slusen og betragter det store anlæg. Din guide hæver stemmen, men lyden fra anlægget har allerede overtaget rummet. Lyden bliver pludselig højere og højere, og I får fortalt, at I er heldige: lige præcis nu åbner portene for at stabilisere vandstanden i fjorden. Det klarer den helt automatisk.

Slusen åbner i 1931, og man finder hurtigt ud af, at det ikke længere er nødvendigt at sætte redningsbåden ud fra stranden. Man åbnede i 1933 Hvide Sande Redningsstation som stadig i dag er i drift. Hør om, hvordan redningsaktionernes art har ændret sig gennem tiden i takt med byens udvikling. Pludselig valfarter det med badegæster, fritidssejlere og windsurfere i området - hvor det før i tiden var strandede handelsskibe, der var stationens eksistensberettigelse.

Turen er 1,3 kilometer og tager halvanden time og vi begynder og slutter foran Fiskeriets Hus.

Mødested: Fiskeriets Hus, Nørregade 2b, 6960 Hvide Sande