©  Foto:

300 hjemmelavede nisser byder velkommen i Varde – nissernes by

At Varde virkelig er nissernes by bekræftes i hele julekonceptet, som er smukt afstemt i forhold til den gamle købstad. Temaet i Varde er nemlig en stressfri jul, i autentiske og historiske omgivelser.

I Varde midtby er der placeret 300 nisser og Vardes juleikon - Skandinaviens største nissehue, som er skræddersyet til spiret på det gamle rådhus på Torvet, skaber også opmærksomhed hos gæsterne og de lokale i Varde. Nissehuen måler 8 meter i højden og 24 meter i omkreds, og kaster med sine 120 kvadratmeter i rød/hvide farver en unik glans over byen. Den hyggelige atmosfære i bymidten understreges også af de brostensbelagte gader og de mange forskellige butikker, restauranter og cafeer, der kendetegner handelsbyen Varde.

Ligesom i storbyerne har byens torv en helt særlig status – og her i juletiden danner den rammen om en stressfri julepyntet zone, hvor der er plads til alle. Et pusterum hvor sanserne er i ”zen-trum”. Der er fri juleleg i den bilfri zone ved Torvet, og god tid til at få pulsen ned ved både julemandens kane, og de opstillede borde- og bænkesæt, som indbyder til hygge og samvær for hele familien. Der er også opstillet en tre-meter høj postkasse, hvor store som små kan sende julebreve til julemanden. Der er nisser og krybbespil, sanseboder med duftoplevelser og julefortællinger på dansk, tysk og engelsk. Og så er her ro. Ro til fordybelse. Tid til nærvær. Nærvær til at nyde julens indkøb i de mange butikker, eller til hygge på én af byens caféer/restauranter.

Og Vardenisserne. De er helt unikke. Gamle og originale. De hænger på deres faste pladser. Side om side kæmper de for at få opmærksomhed, og det kan være svært, når de er så mange. Alle er forskellige. Alle har et helt særligt udtryk. Alle afspejler livet og handlen i den gamle købstad Varde.

Julemanden ligger og snorker oppe på loftet i det gamle rådhus. Det har han gjort siden sidste jul, men hvert år, den sidste lørdag inden december vækkes han af de mange børn, som sammen råber på ham, så han traditionen tro, sammen med glade hjælpenisser og nissegarden kan drysse julemagi ud over Varde - nissernes by.