Gå til indhold
Vægtertur i Ringkøbing

Vægterne i Ringkøbing

Foto: Jørn Deleuran

Vægteren skulle i gamle dage opretholde ro og orden i byen om natten. Som regel var han bevæbnet med en morgenstjerne, når han gik og sang sine vægtervers ved hvert timeslag. I dag kan man stadig følge vægterne på deres ture rundt i Ringkøbings gader.

Den gamle skik med vægtere blev genoplivet i Ringkøbing godt hundrede år efter, at de danske vægterkorps ellers blev ophævet. Vægterlauget i Ringkøbing blev således stiftet i 1975, og i begyndelsen gik vægterne deres ture nogle få uger hver sommer, senere blev det til to måneder. Korpset har i dag otte medlemmer, som skiftes til at gå syngende igennem gaderne hver aften i sommertiden.

En sang for en tår 

Historien kommer pludselig tæt på, når man følger vægterne rundt i byen, mens de synger deres vise om, at nu skal man gå i seng og sove. Ofte synger vægterne også for gæster på byens restauranter og værtshuse, og som tak får de "en lille en", for byens udskænkningssteder tager sig pænt af sine vægtere. Af og til synger de også ved et privat hus, hvor beboerne står klar med flasken mod at få lov at høre en bestemt sang, måske en godnatsang for børnene. Vægterlauget repræsenterer altid Ringkøbing ved de europæiske vægtertræf.

Se her om vægterne går deres aftenrunder, mens du er i området.

Social Media: