Visitvesterhavet
Plesner-byggeri Ringkøbing

Plesner byen Ringkøbing

De smukke Plesner huse er Ringkøbings kendetegn. Arkitekten Ulrik Plesner var med til at lægge fundamentet for Ringkøbings købstadstemning.

En gåtur i Ringkøbings gamle gader med et kig ind i de hyggelige gårde fortæller historien om en by med mange købmandsgårde. Herfra duftede det af tobak fra fjerne lande, og friskt tovværk blev fremstillet på egne værksteder, de såkaldte reberbaner. Du skal forestille dig en livlig trafik af hestevogne, der rumler over brostenene på vej ind i byen med korn, dyr eller andet, der skal sælges videre fra de forskellige købmandsgårde. Torvet i Ringkøbing er det centrale midtpunkt med gamle, historiske huse og fint restaurerede gader, der fører lige ned til havnen i Ringkøbing.

Ulrik Plesner

Mange af Ringkøbings smukke, røde huse med røde tegltage er tegnet af arkitekt Ulrik Plesner. Han blev født den 17. maj 1861 i Vedersø Præstegård, hvor senere også digterpræsten Kaj Munk boede. Plesner fik stor betydning for sin generation af arkitekter, og mange af hans huse i blandt andet Skagen og København - og ikke mindst Ringkøbing - bliver stadig beundret for deres skønhed.

En stilskabende arkitekt

Plesner var en produktiv og stilskabende arkitekt, som på sin vis satte ind mod det føleri og den overdrevne individualisme, som havde bredt sig inden for arkitekturen i tiden omkring første verdenskrig. Han er fra den generation af arkitekter, der kom fra kirkelige miljøer, og den enkle byggestil med tætte, sammenstillede bygninger i røde kulbrændte mursten og hvide gesimser og bånd blev en stærk inspirationskilde for den unge arkitekt.