Visitvesterhavet
Smukke Vedersø

Deklarationen

Husene i Vedersø er bygget ud fra gamle regler, der ville sikre et ensartet udtryk og give området det helt særlige udtryk.

Vedersø Klit Deklarationen

Få sommerhusområder i Danmark er præget af ligeså stor harmoni og idyl som Vedersø Klit. En usædvanlig forudseende tilgang til turisme kan tage æren for dette.

Vedersø Klit bliver ofte beskrevet som et af de smukkeste ferieområder langs den jyske vestkyst. Det skyldes en række gamle byggeregler, som siger, at grundene skal have en vis størrelse, og at husene skal være murede, med valmede gavle og med stråtag. Disse regler sikrer harmoni og en vis ensartethed i området. Det giver derfor ro i sindet, når øjnene panorerer ud over området. Et område, der i den nordlige ende er dækket af flotte klitplantager med løv- og nåletræer, og som indeholder et væld af stier for vandrere og cykelryttere.

Forordning fra 1930’erne

Nærmere bestemt er det en deklaration fra 1938, der sikrer, at husene er i pagt med den vestjyske natur. I deklarationen lyder det således, at ældre bygninger skal bevares og ny bebyggelse skal underordne sig den eksisterende byggestil og landskabsform. Dette med hensyn til både proportioner, materialer og farver. Mange gæster kommer netop til Vedersø Klit for at nyde den megen plads, der er her i forhold til andre sommerhusområder. Lokalbefolkningen og områdets gæster nyder således den dag i dag godt af de gamle forordninger.