Nordisk EventyrHike

Er I til skønne vandreture, kulturelle oplevelser og historiske fortællinger, så skal I helt sikker med på vores nye Nordisk EventyrHike - en eventyrlig vandretur i et af Danmarks mest naturskønne og spektakulære landskaber. Undervejs vil du blive oplyst om det landskab, den kultur og den historie du møder.

Nordisk EventyrHike er en ny måde at opleve et landskab på og blive klogere på sit land.

Jeres "Roadbook" viser vejen

En Roadbook en mellemting mellem et ”skattekort” og en ”informationsfolder”, det er et lille hæfte, der på finurlig og inspirerende vis både guider jer rundt på ruten, samt giver jer information om området. Det kan være kulturelle, naturmæssige historier, der knytter sig til de ting eller områder I møder undervejs.

Roadbooken vil undervejs give jer nogle valg; tager I den lange eller den korte vej? Går I gennem terrænet eller bliver I på stien?

Forude ligger eventyret...

Nyd turen - vi har sørget for resten

Turen er for alle med mod på eventyr, oplevelser, indtryk og interesse for kultur og natur, for samvær og nærvær. Vi har gjort det nemt for jer; ruten er udtænkt, der er sørget for frokost og andet godt til turen.

Et enestående landskab af historier

Området ved Skallingen, Blåvand og Ho bugt er et unikt område både kulturhistorisk og naturmæssigt.

Lige siden områdets skabelse i sidste istid frem til moderne tid har område været med til at skabe både fascinerende, smukke og historier. Området har både huset vilde vikinger, forhåbningsfulde ravsamlere og kyniske soldater.

I 1634 kom den største stormflod, som vi kender til. ”Den anden store mandedrukning” blev den kaldt. Mennesker, huse og både blev trukket ud i havet. Vandet væltede endda helt ind i Ho Bugt og fjernede en del af kysten. Den yderste del af halvøen modstod havet og blev til øen Langli. Fiskermiljøet overvandt aldrig katastrofen, og i dag er der kun potteskår og stednavne som Havnegrøften, der fortæller om levet liv i Sønderside.

Under 2. Verdenskrig var området et strategisk interessant område. Der blev placeret et hav af bunkers og miner i området. Blandt andet Skallingen blev belagt med mange tusinde miner. Miner der frem til forrige årti gjorde området ufarbart. Først i de senere år har offentligheden atter fået fri adgang til naturen.

I dag er Skallingen vor tids vilde vesten med store græsklædte vider og køer. Derudover præges området af spektakulære tidevandrender som sætter et unikt præg på området. Ho bugt udgør den nordligste del af Nationalpark Vadehavet. I lange periode hver dag er havbunden blotlagt, så muslinger, østers krabber og sandorm dukker frem på sandbunden. Dette gør området til et paradis for vadehavsfugle.

På turen kommer du til at opleve hele denne historie. Du kommer til at vandre gennem det unikke landskab på Skallingen, kommer til at bevæge dig på Vadehavets bund. Du kommer forbi det meget spektakulære Tirpitz bunkerkompleks som i dag er et moderne museum. Derudover kommer du selvfølgelig til at mærke Vesterhavet med strande, klitter, hede og blæst.

Ud over den fysiske vandring gennem landskabet vil Roadbooken give dig information og beskrivelser om den historie du befinder dig i.