Visitvesterhavet
Havsnød fortællinger

Med livet som indsats

Redningsfolk går i bådene uanset hvor høje bølgerne er. Det gjorde de også før i tiden.

Ved en redningsulykke i Hvide Sande i 1951 omkom fem mand. Redningsfolkene vidste godt, at det var en svær opgave, men når nogen er i havsnød, går man ud! Og det gør man stadig!

En af de store redningsulykker skete i Hvide Sande den 9. december 1951. Da omkom fem mand, tre overlevede.

Ulykken skete på vej ind med en havareret kutter. Bådslæbet mellem det havarerede skib og redningsbåden sprang og redningsbåden kæntrede. Det var så tæt på land, at man kunne følge med i dramaet inde fra havnen. Børn blev faderløse og kvinder blev enker.

En tidligere redningsmand stillede 50 år efter ved en mindesammenkomst spørgsmålet: ”Var turen forgæves?” 
Det mente man ikke, for frygten for ikke at gøre sit yderste sidder i alle redningsfolk, og mandskabet dengang gjorde, hvad de kunne. De udviste ansvar for livet og fællesskabet, selvom de godt vidste, at båden var god i svær sø, men dårlig i medløbende sø. De var slet ikke i tvivl om, at de skulle gå ud.

Ulykken er på linje med andre tragiske begivenheder langs Vestkysten, og den minder også nutidens mennesker om en skrøbelig grænse mellem liv og død. Hver gang et forlis sker – og det sker stadig i hårdt vejr – spørges der, om det var nødvendigt at gå ud? Og hver gang er svaret ja! Er der folk i havsnød, så går man ud!