Visitvesterhavet
Filsø Fuglekig

Filsø

Filsø er Danmarks sjettestørste sø. Her vil du opleve et unikt naturområde, og fugle-interesserede skal huske kikkerten, da søen er en rasteplads for 234 forskellige fuglearter.

Filsø var i tidernes morgen Danmarks næststørste sø, men blev af landbrugsmæssige hensyn afvandet. I 2012 blev søen dog genskabt som et af danmarkshistoriens største naturgenopretningsprojekter.

Fra stenalderen og frem til 1848 var Filsø nordvest for Varde en kæmpe hedesø. Med sine 2800 hektar var Filsø Jyllands største og landets næststørste sø. Men blot fire år senere blev det meste af vandet pumpet væk til fordel for landbrugsarealer, og i 1940-1947 blev resten af søen afvandet og kultiveret.

I 2010 erhvervede Aage V. Jensen Naturfond Filsø. 2 år senere genoprettede fonden den oprindelige sø og skabe et unikt naturområde for både dyr og mennesker. Den nye sø er en vigtig rasteplads for 234 fuglearter, herunder den sjældne sandterne, traner, hejrer, skestorke og den mægtige havørn. Flere fiskearter er under etablering, og naturelskere af alle nationaliteter strømmer til det nu 915 hektar store fugleparadis for at nyde det rige fugleliv.

Og ja – ”sort sol” er også kommet til Filsø.