Visitvesterhavet
Poul anbefaler cykelruter

Den lokale cyklist anbefaler

Poul Osmundsen giver sine anbefalinger til gode cykelture i destination Vesterhavet. 

Navn: Poul-Lindvig Osmundsen

Cykeltype: Mountainbike

Bopæl: Ringkøbing

En lokal cykelrute som man kan nå på en eftermiddag - hvilken rute anbefaler du?

Min personlige favoritrute, og den, jeg cykler mest, når jeg skal have lidt kilometer i benene og har en to-tre timer til overs, går fra Ringkøbing over Holmsland via Hee Engbro, gennem Lodbjerg Hede, ned ad Holmsland Klit til Lyngvig og tilbage til Ringkøbing over Bagges Dæmning og ad stien langs Ringkøbing Fjord.

Turen er på knap 50 kilometer og tager to-fire timer, alt afhængig af hvor hurtigt, man kører, og hvor mange pauser man holder undervejs.

Det er en tur, der på bedste og mest varierede vis præsenterer det kystnære vestjyske landskab. Man får det hele med: Landbrugslandskab, vindmøller, stråtækt idyl, sommerhuse, turistmagnet (Søndervig), klitlandskaber, flere sommerhuse, et stateligt fyrtårn og flotte udsigter over Ringkøbing Fjord fra broerne over Bagges Dæmning og fra stien til Ringkøbing. Oven i købet er der undervejs masser af mulighed for at købe forplejning, så det behøver man ikke slæbe med sig ud over en flaske vand eller to.

Turen er mest bekvem på mountainbike, fordi nogle af grusstierne er lidt rå i det, men kan dog sagtens gennemføres på en ganske almindelig cykel.

Hvorfor er oplevelsen bedre på cykel end i bil?

Fordi du simpelthen oplever naturen mere intenst: Du se mere af landskabet, har vinden i ansigtet, duftene i næsen, fuglesang og vindsus i ørerne, og smagen af havsalt i luften på tungen. Dertil kommer, at du får motion, stresser af og har den tilfredsstillelse at bevæge dig fremad ved egne kræfter.

Hvad skal man være særligt forberedt på, hvis man vover sig ud på cykel her i området?

Nogle steder kan der være langt mellem husene, så man skal være forberedt på at kunne klare sig selv, hvis uheld er ude. Det er en rigtig god ide at have lappegrej og pumpe med. Husk en flaske vand, så du kan finde hullet i slangen! Selv har jeg altid et par cykelbriller på for at holde vind, støv og insekter ude af øjnene. Af samme årsag har jeg også en buff om halsen, jeg kan trække op over mund og næse, hvis jeg skulle køre ind i en sværm af dansemyg. En mobiltelefon er god at have med, så man både kan finde vej via gps’en og ringe efter hjælp, hvis man gerne vil hentes hjem. Ellers finder man ikke fredeligere sted i verden at færdes for cyklister.

Hvis man vil bruge en weekend med overnatning etc, hvilken en rute vil du så vil anbefale?

Den helt klassiske rute er fjorden rundt, der er på cirka 100 kilometer, og som rummer (næsten) al den skønhed og storhed, som egnen har at byde på. Den kan gøres på én dag, hvis du er veltrænet eller i det mindste en hård banan, men den bliver bedre, hvis du deler den op i to – eller måske endda tre – etaper, så du har tid til at nyde det smukke og særegne landskab undervejs. Egentlig er der to ruter: Du kan køre den på asfaltvej; der er asfaltcykelstier de fleste steder. Den er lidt længere, men meget hurtigere. Eller du kan vælge at cykle ad grus- og stenmels-stier tæt på fjorden og  ude i klitterne. Det er bedst at køre på mountainbike, hvis du vælger stiruten, men den kan også gennemføres på almindelig cykel, hvis du er villig til at leve med forhøjet risiko for punktering.

Der er masser af overnatningsmuligheder undervejs, lige fra hotel og sommerhus til B&B, campingpladser og shelters, og man kan også købe forplejning masser af steder undervejs.