Gå til indhold
Fødevarekultur på menuen

Fødevarekultur på menuen i Destination Vesterhavet

Foto: Visitvesterhavet

Vesterhavskøkkenet er mere end frisk fisk. Turisterne vil også have grønt på menuen, og det skal de lokale køkkener blandt andet geares til med nye innovative gastronomiske initiativer. Nyansat Innovations Manager – Gastronomi, Henriette Winther, skal røre i gryden.

De lokale råvarer skal i større stil bringes fra jord til bord i Destination Vesterhavet. Morgendagens turister vil nemlig ikke nøjes med en tur ned ad ”Pomfrit-strasse”. De vil have grønt på bordet og kigge dybt ind i det lokale gastronomiske fadebur. Destination Vesterhavet bugner af lokale fødevarer, som er sin egen fortælling om lokalområdets identitet, historie, natur og kultur. Den fortælling skal formidles og opleves, så den kan smages i de lokale restauranter og hos de dedikerede producenter i Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner. Destination Vesterhavet har derfor ansat Henriette Winther i en nyoprettet stilling som Innovations Manager – Gastronomi, og hun skal booste destinationens gastronomiske udvikling i tæt samarbejde med egnens fødevareaktører og spisesteder.

”Der er en stærk kobling mellem fødevarer og turisme. Vi har en dybt forankret fødevarekultur, som strækker sig fra kyst til indland, som vi skal have et langt stærkere fokus på at formidle til vores gæster. Fortællingen skal styrke efterspørgslen efter kvalitetsprægede spiseoplevelser og lokale fødevarer både i vores cafeer og restauranter, hos producenterne, i gårdbutikker, og når turisterne går på indkøb i detailhandlen. Henriette Winther er specialiseret i at flette bæredygtig fødevareudvikling, kultur og oplevelse sammen, og hun skal være med til sætte Destination Vesterhavet på Danmarkskortet som et gastronomisk brand”, siger Peer H. Kristensen, som er direktør i Destination Vesterhavet.


Grøn – ja tak!

Fødevarekulturen skal højere op på dagsordenen gennem projekter, events og workshops, der kobler producenter og køkkener tættere sammen omkring sæsonernes lokale råvarer. Den 7. marts inviterer Destination Vesterhavet således lokale kokke til en grøn workshop om plantebaseret kost. Og det er ikke helt tilfældigt, at fokusset i denne workshop ligger på planteriget.

”Der er en væsentlig stigning i efterspørgslen efter grønne måltider generelt i samfundet, og det tager vi naturligvis med os på ferie. I Tyskland er der 10 procent af befolkningen, som kun spiser plantebaseret og i hver tredje familie, er der en vegetar. Det skal Vesterhavet som destination kunne imødekomme med den store andel af tyske gæster, vi har. Der er et rigtigt spændende fødevareudbud i området, der i højere grad skal eksponeres for turisterne, og der ligger en vigtig opgave i at få integreret og synliggjort egnens unikke råvarer – på lokale spisesteder og hos fødevareproducenter”, siger Henriette Winther, som er ny Innovations Manager – Gastronomi hos Destination Vesterhavet.

Den grønne workshop skal bidrage til at geare egnens spisesteder til at udvikle nye vegetariske, veganske og allergivenlige retter til menukortet. Workshoppen arrangeres i samarbejde med blandt andre Food Organisation of Denmark, hvis rejsehold giver inspiration til det grønne Vesterhavskøkken. Workshoppen giver rig lejlighed til at udveksle erfaringer med kollegerne i branchen samtidig med, at man indtager ny viden, mener Henriette Winther.

”Vi skal servere viden, erfaring og inspiration, så spisestederne i Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner i fremtiden kan udvikle gode måltider med afsæt i gastronomiske tendenser og bæredygtighed samt medvirke til at skabe en stærk lokal fødevarefortælling. Gastronomi og måltidsoplevelser er vigtige parametre for at blive et attraktivt rejsemål for kvalitetsbevidste kulturturister, som har fokus på unikke stedbundne spiseoplevelser baseret på lokale produkter”, siger Henriette Winther.

Henriette Winther, cand.merc. i afsætning, driver sideløbende konsulentvirksomheden Foodbusiness og har en mangeårig baggrund inden for dansk gastronomi, økologisk fødevareudvikling og madkultur, hvor hun har sat aftryk på blandt andet Årets Ret ved Copenhagen Cooking, Årets Vildtret og Madkulturen. Samtidig er hun involveret i tætte udviklingssamarbejder med Restaurant Noma, Hotel & Restaurantskolen, diverse stjernekokke og interesseorganisationer. Afsætning af fødevarer har været den gennemgående disciplin i Henriettes virke, som har resulteret i tætte samarbejder med flere dagligvarekæder. Henriette er startet 1. januar og vil arbejde tre dage om ugen med at udvikle Destination Vesterhavets gastronomiske varemærke.

Den grønne workshop ”Grøn – ja tak!” om plantebaseret kost for spisesteder, der er ét af initiativerne i den samlede fødevareindsats, afholdes den 7. marts hos Fødevarepark Skjern Enge. Dagens program byder blandt andet på Menuværksted og masterclass i det grønne køkken. Workshoppen er gratis, men tilmelding er nødvendig.

For yderligere information kontakt venligst Tina Baungaard-Jensen hos Destination Vesterhavet på +45 41 28 10 01 eller tina@bybaungaard.com


Om ”Grøn – ja tak!”

Workshop om plantebaseret kost. Baggrunden er, at efterspørgslen efter vegetarisk og veganske retter kun går én vej, opad. Eksempelvis er der i hver tredje tyske familie et medlem, der udelukkende spiser vegetarisk eller vegansk. Dertil kommer flere og flere turister, som jævnligt vælger en plantebaseret menu. Workshoppen arrangeres i samarbejde mellem Food Organization of Denmark, Destination Vadehavskysten og Destination Vesterhavet og finansieres af Erhvervsfremmebestyrelsen.

Om Destination Vesterhavet

Destination Vesterhavet er det officielle destinationsselskab for det geografiske område, der dækker Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner, og har til formål at medvirke til at udvikle destinationen og turismen samt markedsføre Vesterhavet som et attraktivt rejsemål. Det er Destination Vesterhavets ambition at skabe Nordeuropas førende kystferiedestination – baseret på bæredygtig udvikling af turismen med fokus på kvalitet, gæstetilfredshed og omsætning til gavn for både erhverv og indbyggere i de to kommuner Varde og Ringkøbing-Skjern. Vesterhavet var den mest besøgte turistdestination i Danmark i 2020.

Social Media: