Vinterferie ved vesterhavet

Vinterferie ved Ringkøbing Fjord

Gamle fisketraditioner bringes til live, dramatiske isskruninger skyder op af fjorden og børn og voksne udfolder sig på isen. Det er nogle af de oplevelser, vinteren byder på i Ringkøbing Fjord-området.

Når vinteren rammer Ringkøbing Fjord-området, dykker temperaturen gerne ned under frysepunktet. Ofte fryser fjorden til, og det åbner op for et væld af vinteraktiviteter - og giver mulighed for at opleve et spektakulært vejrfænomen. 

Vestkysten klædt i is og sne
På den tilfrosne fjord, danner blæsten ofte meterhøje bjerge af is, kaldet isskruninger. Det sker, når den stærke blæst presser isen ud mod fjordens bredder. Isen brækker derefter i store flager og tårner sig ovenpå hinanden i forskudte lag. Det er blindende smukt og tiltrækker mange benovede blikke. Stående foran de overvældende isskruninger, føler man sig hensat til Nordpolen. 

Skøjtedans og race på isen
Vinter er skøjtetid, så snør støvlerne, og vov dig ud på isen og afpuds piruetterne. Eller tag kælken under armen, og giv den gas ned af de stejle, sneklædte klitter ud til Vesterhavet. Ringkøbing Fjord har også tidligere lagt is til et rally. Her leger almindelige billister racerkørere for en dag på fjordens racerbane.

Fiskeri på Ringkøbing Fjord  
En tilfrosset fjord forhindrer ikke fiskerne i at lokke tonsvis af skrubber i garnene. Om vinteren genopliver fjordfiskerne nemlig den ældgamle form for fiskeri, isfiskeriet. Tidligere hukkede man hul på isen med en økse. I dag gør motorsave det hårde arbejde med at lave huller, som garnene smides ned igennem. Det er en fredsommelig fiskemetode, der foregår i et behageligt tempo – til stor glæde for fiskerne. Tag ned til fjorden, mens den er frosset til, og oplev det gamle håndværk på nært hold.