Flæskesteg

Flæskesteg med sprød svær

Foto: Presse

Uhmmmm. Flæskesteg. En vigtig del af julebordet. Opskriften her er til 8 personer. 

  • 1½ kg flæskesteg - svinekam med ridset svær
  • 1½ spsk groft salt
  • ½ liter vand

 

Sådan laver du en flæskesteg med sprød svær

  • For at få et sprødt svær på flæskestegen er det vigtigt, at sværen er ridset helt igennem og med ½ cm mellemrum – men pas på ikke at ridse i kødet. Hvis sværen ridses ned i kødet, risikerer du at kødsaften trænger op gennem sværen, og så er det sværere at få sværen sprød.
  • Beregn 1 spsk groft salt pr. kg kød og gnid det omhyggeligt ned mellem sværene. Læg derefter flæskestegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så vandret som muligt. Brug evt. sammenkrøllet alufolie eller et stykke kartoffel til at lægge under stegen, så den ligger lige.
  • Hæld vand i bradepanden og læg risten med stegen ovenpå. Sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og steg i ca. 1½ time – stegetiden er længere, hvis det er en stor flæskesteg. Saftigt kød opnås ved at bruge et stegetermometer. Sørg for at termometrets spids sidder midt i stegen.
  • Hold øje med kernetemperaturen. Når den er 55 grader, kan du tjekke, om sværen er sprød. Er sværen sprød, fortsættes stegningen til kernetemperaturen er 65 grader. Hvis sværen ikke er sprød, kan du skrue temperaturen op på 250-300 grader, indtil kernetemperaturen er 65 grader. For at få boblende svær skal temperaturen op på 225-250 grader.
  • Lad stegen hvile utildækket i ca. 20 min. Under hviletiden stiger temperaturen til ca. 70 grader. En flæskesteg er gennemstegt ved 70 grader.

    Stegetid

    Ca. 1½ time ved 200° - traditionel ovn.

     

    Tip

    Er kernetemperaturen på 65 grader, og sværen ikke er sprød, kan du tage sværen af flæskestegen og grille sværen i ovnen. Pak stegen uden svær ind, så den holder sig varm.

     

    Se opskriften og andre juleopskrifter hos Arla her