- 2 landænder (ca. 7200 g)
- 4 tsk groft salt
- friskkværnet peber
- 6 skrællede æbler i både, fx belle de boskoop
- 400 g svesker uden sten
- 1½ liter vand
Sauce
- 1 liter mælkesauce (kan købes færdig)
- 1 tsk groft salt
- friskkværnet peber
- 2 spsk andefedt
- kulør
Andesteg
- Rens, skyl og tør anden. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af. Gnid anden udvendigt og indvendigt med salt og peber.
- Fyld anden med æbler og svesker og sy den sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til andens krop.
- Læg anden med brystet opad på ovnens rist. Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande. Læg risten ovenpå og steg anden midt i ovnen. Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt.
- Tag efter 2½ time anden ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Steg evt. anden færdig. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time - gem andeskyen.
Sauce
- Si andeskyen og skum fedtet af. Mål skyen, tilsæt vand eller kog ind - 1 dl i alt.
- Tilsæt hvid mælkesauce, salt og peber, andefedt og kulør. Bring saucen i kog og smag den til.
Ved serveringen
- Del anden i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 3-4 stykker. Læg kødet i et ovnfast fad. Anret æbler og svesker i en skål. Grill andekødet midt i ovnen.
Langtidsstegning
Klargør anden som beskrevet i opskriften og brun den 15 min. i ovnen ved 225°. Sænk herefter temperaturen til 150° og steg anden i ca. 4 timer.
Hvis du vil lave andestegen dagen før:
Steg anden om formiddag eller dagen i forvejen. Skær andestegen ud, læg den i et ovnfast fad og stil anden tildækket i køleskabet. Pensl evt. anden med smeltet andefedt og lun anden i ovnen indtil kødet er gennemvarmt. Ca. 200° i ca. 20 min. Grill evt anden, så skindet bliver sprødt. Det er let at skumme fedtet af, når andeskyen og fedtet er afkølet.
Optøning af and
Det tager 2-3 døgn at tø en frossen and op i køleskabet.
Stegetid
2½-3 timer ved 175° - traditionel ovn.
Grill
Ca. 5 min.
Se opskriften og andre juleopskrifter hos Arla her